Prečo ubúdajú belorítky, lastovičky a dážďovníky?

9. marca 2019, J&J, Epizódy Unique Info

Na Slovensku žije množstvo vtákov, ale tri druhy sú veľmi užitočné pre človeka a jeho pohodlie aj v mestách. Sú to belorítky, lastovičky a dážďovníky. Ich počet však klesá. Prečo ? Dozviete sa v tomto videu a aj to ako im pomôcť.

 

 

Belorítka obyčajná alebo belorítka domová (lat. Delichon urbicum) je malý vták z čeľade lastovičkovité. Hniezdi v Európe, severozápadnej Afrike, Malej Ázii, južnej Sibíri až po Tichý oceán. Hniezdi v obciach i horských chatách na celom Slovensku. Podľa Medzinárodnej únie na ochranu prírody a prírodných zdrojov belorítka obyčajná patrí medzi najmenej ohrozené druhy, celková populácia klesá. V európskej populácii bol v rokoch 1980 – 2013 zaznamenaný mierny pokles.

 

Lastovička obyčajná alebo lastovička domová (lat. Hirundo rustica) je malý vták z čeľade lastovičkovité. Obýva Európu, Áziu, severnú Afriku a Severnú Ameriku. Je sťahovavá. Žije v ľudských sídliskách po celom území Slovenska. Živí sa iba lietajúcim hmyzom.

 

Dážďovník obyčajný alebo dážďovník tmavý (Apus apus) je malý sťahovavý vták z radu dážďovníkotvaré (Apodiformes), patriaci k najlepším letcom vôbec. Bol zistený ako hniezdič alebo predpokladaný hniezdič na väčšine územia Slovenska v mestách na budovách alebo na skalách či v stromových dutinách.

 

Nezabudni sa prihlásiť na odber, aby si mal k dispozícii vždy najnovšie videa z nášho kanála. 😊 ODOBERAJ

 

Ak Vás zaujíma ochrana prírody, pozrite si aj naše video o plastovom odpade

 

Všetky epizódy nájdete aj tu