150 rokov Suezského prieplavu

17. novembra 2019, J&J, Epizódy Unique Info

K 17. novembru sa viažu mnohé historické udalosti, nie len v našich dejinách ale aj tých svetových.

Takto pred 150 rokmi bol slávnostne otvorený v tej dobe unikátny námorný prieplav Suezsky kanál. Mnoho ľudí uvažovalo o výstavbe kanála, avšak zrealizovať plány sa podarilo až francúzskemu diplomatov Ferdinandovi de Lessepsovi. Práce na stavbe tejto vodnej cesty sa začali 25. apríla 1859 a skončili o desať rokov neskôr. Pri výstavbe zomreli tisícky ľudí, väčšina však nie pri samotných prácach, ale v dôsledku epidémie cholery a ďalších chorôb. Otváracia ceremónia začala 15. novembra 1869 v prístave Said.  Avšak slávnostná flotila lodí vplávala do kanála až ráno 17. novembra. Oficiálne provu loďou ktorá vplávala do kanála bola jachta francúzskej cisárovnej – L’Aigle (légl), ktorá loď však v skutočnosti bola prvá čo do kanála vplávala a mnoho ďalšieho sa dozviete v našom videu.

Obrovský prielom v námornej doprave priniesol aj často prehliadaný vynález, lodný kontajner. Ako tento kus zvlneného plechu pomohol zmeniť svet si môžte pozrieť v našom videu:

Suezsky prieplav pomáha skrátiť obrovské vzdialenosti a vďaka nemu sa zmenšil svet. Podobne k obraznému zmenšeniu sveta prispela aj nedlhšia železnica na svete, Transsibírska magistrála o ktorej sme už mali video:

 

Prípadne všetky naše epizódy Unikátnych informácii nájdete  tu

a nezabudni sa prihlásiť na odber, aby si mal k dispozícii vždy najnovšie videa z nášho kanála. 😊 ODOBERAJ