Unikátna história 01 / 1. – 7. januára

8. januára 2020, J&J, Epizódy unikátna história výročia

Našu sériu o známych aj menej známych výročiach uplynulého týždňa sme sa rozhodli kúsok pozmeniť, rozšíriť a pridať náš najobľúbenejší formát – video.

Pre tých ktorý radšej čítajú tu máme aj textovú formu:

A hneď prvou udalosťou sa vrátime do 19. storočia, 1. januára 1876 sa aj na našom území, vo vtedajšom Rakúsko-Uhorsku začala oficiálne používať metrická sústava. Teda sústava základných fyzikálnych jednotiek, založená na jednotke 1 meter alebo jej násobkoch. Metrická sústava navrhnutá v roku 1790 vo Francúzsku. Postupne bolo používaných niekoľko mierne odlišných metrických sústav a v súčasnosti je medzinárodne používaná sústava SI. Iba tri štáty oficiálne metrický systém nepoužívajú dodnes a sú to: Mjanmarsko, Libéria a Spojené štáty americké.

Pre 2. január sme pre vás zvolili rok 1492. V tento deň sa posledný islamský štát na Pyrenejskom polostrove Granada,  vzdal armáde katolíkov, čím sa skončila reconquista (rekonkista), teda znovudobytie Španielska od moslimov.

Náboženské nezhody majú občas aj celkom zábavnú podobu a nečakané dôsledky. Napríklad nezhoda 6 kresťanských cirkví viedla k faktu, že s týmto rebríkom nedokáže nikto pohnúť.

Táto zmluva mala znížiť počet strategických útočných jadrových zbraní a mala zakázať používanie rakety s viacerými samostatne zacieľujúcimi hlavicami. Aj napriek tomu, že došlo k podpísaniu dohody, nikdy nenadobudla platnosť. Došlo síce aj k ratifikácii zmluvy senátom 26. januára 1996 a Rusmi dňa až 14. apríla 2000. Avšak Rusi od zmluvy odstúpili 14. júna 2002 po tom čo Američania odstúpili od zmluvy ABM. Jej podpísanie a krátka životnosť však priniesla ovocie, znížil sa aspoň počet jadrových hlavíc na krajinu na úroveň 1,700 až 2,200.

V súčasnosti ide o najvyššiu budovu sveta. Je vysoká 828 metrov, ak prirátame aj stožiar tak 829 celá 8 metrov. avšak najvyššie poschodie sa nachádza vo výške 584 a pol metrov.

Tento visutý most ponad rovnomenný prieliv bol uvedený do prevádzky 27. mája 1937 pre peších a o deň neskôr aj pre automobily.Je dlhý 2732 metrov a do roku 1964 bol najdlhším visutým mostom na svete.

Ako ste si asi všimli, veľké inžinierske projekty nás zaujímajú, už sme sa napríklad venovali 150 ročne histórii Suezského kanála.

Koruna Uhorského kráľovstva bola po druhej svetovej vojne uložená v Spojených štátoch v Depozite bullionu Spojených štátov, ľudovo nazývanom aj Fort Knox.

Spojene na americkej strane zabezpečila spoločnosť he American Telephone and Telegraph Company a na britskej General Post Office.  Prvý telefonát uskutočnil prezident AT&T Walter S. Gifford s tajomníkom General post office Sirom (serom) Evelynom Murray  (maryom). Po jeho skončení nasledovalo mnoho predplatiteľov ktorý si rezervovali telefonát na celý zvyšok dňa.

Telefón určite zmenil svet, niekdy zmenia svet aj vynálezy, ktoré sú na prvý pohľad jednoduché ako napríklad veľký kváder zvlneného plechu.

 

 

Všetky naše epizódy Unikátnych informácii nájdete  tu

a nezabudni sa prihlásiť na odber, aby si mal k dispozícii vždy najnovšie videa z nášho kanála. 😊 ODOBERAJ