Posledný čínsky cisár a ďalších 6 výročí 12. – 18. februára / Unikátna história 07

12. februára 2020, J&J, Epizódy unikátna história

Vitajte pri 7. epizóde Unikátnej histórie, aj dnes Vám prinášame prehľad známych i menej známych historických udalosti:

 

Ak ste zmeškali naše predchádzajúce diely, nájdete ich tu:

A pre tých čo radšej čítajú, tu aj dnes prinášame aj textovú verziu:

12. februára 1912 abdikoval posledný čínsky cisár Xuantong. Narodil sa v roku 1906 ako syn princa Čchuna. Korunovaný bol už v necelých troch rokoch 2. decembra 1908 v Zakázanom meste. Slabá regentská vláda tohto detského cisára však už nedokázala zabrániť rozbiehajúcemu sa čínskemu revolučnému hnutiu. A tak ho počas Sinchajskej revolúcie zosadili. V júly 1917 bol po porážke vojsk prezidenta Li Jüan-chunga druhý krát korunovaným, avšak toto cisárstvo neprežilo ani dva týždne. Po japonskej invázii do Mandžuska v roku 1932 a vytvorení bábkového štátu Mandžukuo bol ustanovený za jeho formálnu hlavu. Po skončení druhej svetovej vojny bol zajatý a odvedený do Sovietskeho zväzu a ako vojnový zločinec bol postavený pred Tokijský tribunál. Po vzniku Čínskej ľudovej republiky bol vydaný do Číny, kde strávil ďalších 9 rokov vo väzení. Potom pracoval ako záhradník v Pekingskej botanickej záhrade a neskôr ako archivár na univerzite v Pekingu. Zomrel v roku 1967. O jeho živote natočil Bernardo Bertolucci životopisný film Posledný cisár, ktorý získal 9 Oskarov.

Čína sa od tých čias poriadne zmenila a dosiahla toho mnoho.

13. februára 1992 bola ČSFR oficiálne pripojená k Internetu. Ako prvé bolo pripojené České vysoké učení technické v Praze. V tej dobe bol ale internet úplne iný ako je dnes. Po technickej stránke síce stojí na rovnakých základoch akým je protokol TCP/IP, ale prostredie v ktorom sa jeho užívatelia v ňom pohybovali sa zmenilo na nepoznanie. Napríklad každý kto sa chcel pripojiť sa musel zaviazať dodržiavať pravidlá Americkej národnej vedeckej nadácie, ktorá zaisťovala prevádzku vtedajšieho akademického internetu. Predovšetkým šlo o zákaz jeho komerčného využívania, čo nám dnes príde nepredstaviteľné. Z tohto dňa sa okrem pozvánky zachovala aj správa práve amerického fondu, žiaľ žiadna fotografia.

14. februára 1990 odfotila sonda Voyager 1 slávnu fotku Zeme, Bledomodrá bodka. Fotku zhotovila sonda zo vzdialenosti viac ako 6 miliárd kilometrov. Za myšlienkou zhotoviť fotografie planét slnečnej sústavy vo chvíli keď bude sonda za dráhou Neptúnu stál americký astronóm a vedecký popularizátor Carl Sagan (karl sagan). Sonda sa na svojej ceste von zo Slnečnej sústavy natočila späť smerom do vnútra slnečnej sústavy a zhotovila 60 fotografií všetkých planét vrátane svetlomodrej bodky. Zem zaberá na fotografii menej ako jeden pixel, podľa NASA je 0,12 pixelu. A na tomto maličkom svetlomodrom smietku sme my a všetci ľudia ktorý kedy žili. Je to náš jediný domov.

15. februára 1991 bola vytvorená Vyšehradská skupina. Pôvodne združenie troch, po zániku Česko-Slovenska štyroch stredoeurópskych krajín. Cieľom tejto skupiny je povzbudzovať spoluprácu so všetkými krajinami, najmä so svojimi susedmi. Jej najvyšším záujmom je demokratický rozvoj všetkých častí Európy. Názov a symbolika Vyšehradskej skupiny historicky pochádza z roku 1335, keď sa konalo stretnutie českého, poľského a uhorského kráľa v uhorskom meste Vyšehrad. Jedinou inštitúciou Vyšehradskej skupiny je Medzinárodný vyšehradský fond so sídlom v Bratislave, schválený v roku 1999.

16. februára 1862 vznikla v Prahe organizácia českého telovýchovného a vlasteneckého spolku – Sokol. Za zakladateľov Sokola sú považovaní Miroslav Tyrš a Jindřich Fügner. Spolok bol zriadený s cieľom zvyšovať telesnú zdatnosť svojich členov, organizovať a vykonávať telovýchovnú, športovú, kultúrnu a spoločenskú činnosť, podporovať rozvoj osobnosti a vychovávať k čestnému konaniu v súkromnom aj verejnom živote. Viesť k národnostnej, rasovej a náboženskej tolerancii, láske k rodnej zemi úcte k duchovnému dedičstvu národa. Spolok bol rozpustený v roku 1941 nacistami a druhý krát v roku 1959 komunistami. K obnoveniu České obce sokolské tak došlo až v roku 1990.

Len o pár rokov mladší je Suezský prieplav, stavba s unikátnou históriou.

17. februára 2008 vyhlásilo Kosovo nezávislosť od Srbska. Slovensko a mnohé ďalšie štáty ho formálne neuznali a naďalej ho považujú za súčasť Srbska. Od roku 1999 ho administratívne spravuje Organizácia Spojených národov (misia UNMIK) a o bezpečnosť sa stará NATO (misia KFOR). Európska únia zároveň vyslala do krajiny policajnú a súdnu misiu pod názvom EULEX. Vzhľadom na to, že Kosovo si zatiaľ nedokáže zabezpečiť spravovanie vlastných vecí samo, možno hovoriť, že je podobne ako Bosna a Hercegovina pod medzinárodným protektorátom. V Kosove žije 1,9 mil obyvateľov, väčšinou už Albánskeho pôvodu.

18. februára 1885 po prvý raz vyšla kniha Dobrodružstvá Huckleberryho Finna od Marka Twaina. Šlo o jeden z prvých románov, ktorý bol písaný pomocou farbistého miestneho jazyka a slangovej reči. Kniha je cenená pre vierohodné vykreslenie postavy mladého Hucka, obrazné znázornenie postáv a miest pozdĺž rieky Mississippi. Román obsahuje široké spektrum tém, ako rasizmus, otroctvo, pokrytectvo a ktoré robia z tohto románu konzistentné a tematicky hutné dielo poskytujúce veľký priestor pre úvahy a názory.