Založ si blog

Najdlhšia bitka 1. svetovej vojny a ďalších 6 výročí 19. – 25. februára / Unikátna história 08

Vitajte pri 8. epizóde Unikátnej histórie, aj dnes Vám prinášame prehľad známych i menej známych historických udalosti:

 

Ak ste zmeškali naše predchádzajúce diely, nájdete ich tu:

 

A pre tých čo radšej čítajú, tu aj dnes prinášame aj textovú verziu:

  1. februára 1878 získal Thomas Edison patent na fonograf. Išlo o prvý prístroj na nahrávanie a reprodukciu hlasu. Prvým záznamom bola detská riekanka Mary had a little lamb. Zvukovú informáciu zachytával a prehrával na voskový povrch prenosného valca. Po prvej svetovej vojne sa prestal bežne používať a nahradil ho gramofón.
  2. februára 1986 odštartovala na orbitu Zeme sovietska vesmírna stanica Mir. Stanica bola vybudovaná na obežnej dráhe prepojením modulov Mir, Kvant-1, Kvant-2, Kristal, Spektrum, Priroda a DM. Jednotlivé moduly do vesmíru štartovali oddelene v rokoch 1986 – 1996. Táto kozmická stanica predstavovala veľké a živé kozmické vedecké laboratórium, ktoré obsluhovali pilotované transportné kozmické lode Sojuz a automatické nákladné lode Progress. Zásoby dodávali aj navštevujúce americké raketoplány, ktoré tiež dočasne zväčšovali obytné a pracovné priestory. Celkový počet experimentov a pozorovaní vykonaných na stanici bol vyše 23 000.

Na vesmírnej stanici, avšak americkej sa odohrala aj prvá vzbura vo vesmíre

  1. februára 1916 začala najdlhšia bitka 1. svetovej vojny, Bitka o Verdun. Niekedy tiež označovaná ako Verdunský mlynček na mäso, nakoľko šlo o jednu z najkrvavejších bitiek prvej svetovej vojny na západnom fronte. Trvala až do 18. decembra 1916. Pre Francúzsko aj Nemecko bitka znamenala stelesnenie všetkých hrôz vojny. Vyžiadala si na oboch stranách životy asi 250 000 vojakov a pol milióna ranených. Bitka sa skončila Francúzskym víťazstvom.
  2. februára 1958 sa spojili Egypt a Sýria a vytvorili federálny štát – Zjednotená arabská republika. K spojeniu došlo po referende v oboch krajinách, a malo ísť o prvý krok vedúci ku vzniku budúceho veľkého panarabského štátu. Hlavným mestom štátu bola Káhira. Štát existoval až do vystúpenia Sýrie zo zväzku v dôsledku štátneho prevratu v roku 1961. Egypt tento názov používal až do roku 1971.Päťdesiate roky boli búrlivé aj pre Suezsky kanál, viac o jeho 150 ročnej histórii v našom videu:

  1. februára 532 vydal Byzantský cisár Justinián I príkaz na výstavbu novej ortodoxnej baziliky Hagia Sophia. Dodnes je to jedna z najznámejších sakrálnych stavieb sveta. Po páde Byzantskej ríše prerobili Turci Hagiu Sofiu na mešitu a kresťanské mozaiky zakryli. Roku 1934 nariadil vtedajší turecký prezident Atatürk, že Hagia Sofia bude sekularizovaná a prebudovaná na múzeum. Chrám mal mimoriadny vplyv na architektúru kresťanských chrámov byzantského obradu.
  2. februára 2008 odstúpil Fidel Castro po 32 rokoch z funkcie prezidenta Kuby. Vládol nepretržite od roku 1959, keď jeho revolučné hnutie zosadilo vládu Fulgencia Batistu a vytvorilo na Kube prvý komunistický štát na západnej pologuli. Castro patril medzi najdlhšie pôsobiace hlavy štátu na svete. Až do jeho smrti bol považovaný za najvplyvnejšieho muža krajiny.

Na Kube sa komunistický režim udržal dodnes, u nás našťastie padol pred 30 rokmi.

  1. februára 1991 bolo rozhodnuté o zániku Organizácia Varšavskej zmluvy. Pakt štátov strednej a východnej Európy pod vedením Sovietskeho zväzu vznikol ako odpoveď na vytvorenie Severoatlantickej aliancie pod vedením USA. Zmluva bola uzatvorená na 20 rokov s automatickým predĺžením o 10 rokov pre štáty, ktoré ju rok pred uplynutím lehoty nevypovedajú. Albánsko sa prestalo zúčastňovať na činnosti Varšavskej zmluvy v roku 1962 a 13. septembra 1968 ju na protest proti intervencii armád piatich členských krajín do Česko-Slovenska vypovedalo. V máji 1985 bola zmluva predĺžená o ďalších 20 rokov, no po rozpade sovietskeho zväzu a zániku NDR bola na konferencii hlavných predstaviteľov šiestich zostávajúcich štátov v Moskve rozhodnuté o rozpustení paktu k dátumu 30. jún 1991.

Timošenko poráža Mannerheima – Druhá svetová vojna mesiac po mesiaci EP07 Február 1940

02.04.2022

S mesačným oneskorením, kvôli aktuálnej vojne na Ukrajine, Vám prinášame pokračovanie našej série o druhej svetovej vojne. Druhá svetová vojna mesiac po mesiaci pokračuje udalosťami z februára 1940 v dnešnom videu. (pre prehratie videa, kliknite na obárzok)

Prečo Putin prehra(l) vojnu

21.03.2022

Invázia, útok, ktorý sa podľa Ruska nemal nikdy uskutočniť, sa predsa odohrala. Putinova armáda je oveľa silnejšia ako ukrajinská, aspoň čo sa týka jej veľkosti. A Putin ak naozaj bude chcieť, pravdepodobne bude schopný obsadiť metropoly Ukrajiny a zosadiť ukrajinskú vládu. Ale v tomto bode, po invázii môžeme povedať, že Ukrajinci definitívne skončili s Putinom. [...]

Prečo Putin napadol Ukrajinu?

06.03.2022

Na pochopenie prečo ku konfliktu došlo musíme pochopiť Rusko a to, ako bolo v priebehu histórie redukované zo Slovanskej ríše, ktorá dominovala celému regiónu, cez Sovietsky zväz, ktorý bol v deväťdesiatych rokoch porazený až k dnešnému stavu. Predovšetkým je ale nevyhnutné pochopiť, ako si túto históriu vysvetľuje Vladimír Putin. (pre prehratie videa, kliknite na [...]

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie, podporila ju i Čaputová. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30, aktualizované: 17:35

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

J&J

Odpovede na otázky, ktoré ste si nikdy nekládli. Väčšinou na témy z histórie, geografie, ekonomicky a vedy všeobecne. Svet je unikátne miesto plné unikátnych informácii. A ďalšie veci, ktoré nás zaujímajú.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 158
Celková čítanosť: 640030x
Priemerná čítanosť článkov: 4051x

Autor blogu