Prvé zavedenie letného času a ďalších 6 výročí 8. až 14. apríla/ Unikátna história 15

8. apríla 2020, J&J, Epizódy unikátna história

Vitajte pri 15. epizóde Unikátnej histórie, aj dnes Vám prinášame prehľad známych i menej známych historických udalosti:

Ak ste zmeškali naše predchádzajúce diely, nájdete ich tu:

 

A pre tých čo radšej čítajú, tu aj dnes prinášame aj textovú verziu:

 

8. apríla 1783 Ruská cárovná Katarína II. Veľká anektovala Krym. Stalo sa tak po kľúčovom víťazstve Ruského impéria nad Osmanskou ríšou v piatej rusko-tureckej vojne.

9. apríla 1957 bol po Suezskej kríze znovuotvorený Suezsky prieplav. Kríza z ktorej sa neskôr vyvinul ozbrojený konflikt medzi Egyptom na jednej strane a alianciou Spojeného kráľovstva, Francúzska a Izraela na strane druhej vznikla z dôvodu, že spoločnosť Suezského prieplavu bola 26. júla 1956 znárodnená Egyptom. Výsledkom krízy bolo oslabenie vplyvu európskych mocností, ktoré stratili vlastníctvo aj kontrolu nad kanálom.

10. apríla 1912 vyplával z anglického prístavu Southampton na svoju prvú plavbu luxusný , v tom čase najväčší zaoceánsky parník Titanic. Do cieľa sa však nikdy nedoplavil. Stroskotal už počas svojej prvej plavby v noci zo 14. na 15. apríla 1912. Skaza Titanicu je jednou z najznámejších námorných katastrof, vyžiadala si cez 1500 obetí.

11. apríla 1976 sa začal predávať prvý produkt spoločnosti Apple, osobný počítač Apple I. Počítač bol vyrobený Stephenom Wozniakom, pôvodne pre osobnú potrebu. Wozniakov kamarát Steve Jobs prišiel s myšlienkou počítač predávať. Podarilo sa mu zabezpečiť odbyt 50 kusov za cenu 666,66 dolárov, a tak sa Apple I stal prvým výrobkom spoločnosti Apple.

12. apríla 1981 odštartoval do vesmíru prvý raketoplán – Columbia. Jeho prvá misia STS-1 trvala od 12. do 14. apríla 1981. Columbia absolvovala celkovo 28 letov do vesmíru. Raketoplán bol zničený pri návrate zo svojej poslednej misie STS-107. 1. februára 2003.

13. apríla 1960 spustili Spojené štáty americké systém Transti 1-B,. Išlo o prvý satelitný navigačný systém na svete. Bol prevádzkovaný americkým námorníctvom v rokoch 1964 až 1996. Presnosť systému bola v stovkách metrov, postupne sa zlepšila až na desiatky metrov. Neskôr bol systém uvoľnený aj pre civilné využitie.

14. apríla 1916 zaviedli vo Švédsku ako prvej krajine na svete úpravu merania času, pri ktorej sa v letných mesiacoch roku nepoužíva čas daný príslušným časovým pásmom, ale používa sa čas, ktorý je o určitú dobu (obvykle o 1 hodinu) posunutý dopredu. Teda skrátene letný čas. Cieľom zavedenia letného času bola predovšetkým úspora elektrickej energie, ktorá by bola inak potrebná pre večerné osvetlenie. Dôvodom je, že väčšina ľudí je aktívnejších večer (po západe slnka) ako ráno (pred východom slnka).