Skaza Hindenburgu a ďalších 6 výročí 6. až 12. mája / Unikátna história 19

6. mája 2020, J&J, Epizódy unikátna história

Vitajte pri 19. epizóde Unikátnej histórie, aj dnes Vám prinášame prehľad známych i menej známych historických udalosti:

Ak ste zmeškali naše predchádzajúce diely, nájdete ich tu:

 

A pre tých čo radšej čítajú, tu aj dnes prinášame aj textovú verziu:

  1. mája 1937 havaroval a zhorel Hindenburg, najväčšia vzducholoď všetkých čias. Nemecká vzducholoď, bola zničená pri pristávaní na letisku Lakehurst v New Jersey. Z 97 osôb na palube pri tejto katastrofe zahynulo 13 pasažierov a 22 členov posádky, navyše zomrel jeden člen pozemného personálu. Nehoda znamenala koniec dopravy prostredníctvom ohromných vzducholodí.
  2. mája 1824 mala vo Viedni premiéru posledná Beethovenova 9. Symfónia. Koncert dirigoval už úplne hluchý autor. Posledný odsek s chórovým finále na Schillerovu báseň „Óda na radosť“ veľmi prispel k popularite tohto diela. V roku 1985 predsedovia vlád a hlavy členských štátov EÚ schválili prijatie skladby za oficiálnu hymnu Európskej únie. Hymna nemá žiadny text, pozostáva iba z hudby.
  3. mája 1912 bolo v Kalifornskom Hollywoode založené filmové štúdio Paramount Pictures. Je to 5. najstaršie filmové štúdio na celom svete a jediné štúdiou z tzv. veľkej pätky ktoré má stále sídlo v Los Angeles.
  4. mája 1974 – bolo otvorené pražské metro. Metro má v súčasnosti tri linky: A B a C . linka D sa  mala začať stavať v polovici roku 2020. Metro tvorí základ systému mestskej hromadnej dopravy v Prahe a každý deň prepraví viac ako 1,6 milióna cestujúcich.
  5. mája 1869 bola dokončená americká transkontinentálna železnica, pôvodne známa pod názvom Pacifická železnica. Merala 3077 km a jej výstavba trvala 6 rokov. Výstavbu uskutočnili tri súkromné spoločnosti a pozemkoch ktoré dodala americká vláda. Spojenie pobreží znamenalo revolúciu v ekonomike a osídľovaní amerického západu.

V rovnakom čase bol otvorený Suezsky kanál, vďaka čomu bolo možné obísť Zem v rekordnom čase.

  1. mája 2002 zvíťazilo Slovensko vo finále majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji v Göteborgu nad Ruskom 4 : 3 a získalo prvú zlatú medailu. Víťazný gól za Slovensko strelil Peter Bondra. To už je dnes zašlá slávna história. Majstrovstvá sveta však majú za sebou už 100 ročnú históriu viac o nej v našom videu:

  1. mája 1364 bola v Krakove založená najstaršia poľská univerzita – Jagelovská univerzita. Po Univerzite Karlovej v Prahe je druhou najstaršou univerzitou v strednej Európe. V minulosti bola skôr známa pod názvom Krakovská Akadémia. V 15. storočí a 16. storočie bola Jagelovská univerzita hlavným humanistickým strediskom v strednej Európe a nadobudla medzinárodný význam. Najväčší rozkvet dosiahla na nej matematika, astronómia a niektoré humanitné disciplíny. Študovalo na nej veľa cudzincov, hlavne z Uhorska (najmä zo Slovenska), z Česka a Nemecka.