Založ si blog

Zásobovanie Medzinárodnej vesmírnej stanice

Od 2. novembra 2000 žijú ľudia nepretržite vo vesmíre. Konkrétne na ISS – Medzinárodnej vesmírnej stanici. Toto jedinečné vesmírne laboratórium prinieslo ľudstvu množstvo nových objavov. Zásobovanie ISS je obrovský logistický problém a preto chod ISS zabezpečujú na Zemi tisíce ľudí. Na hladký chod stanice je potrebné zabezpečiť, vzduch, vodu, jedlo, ľudí, experimenty a ďalšie vybavenie. A to nie len smerom hore na stanicu, ale aj množstvo vecí je potrebné dopraviť spať na zem, hlavne astronautov rôzne vzorky a experimenty. Preprava tohto všetkého sa musí zabezpečiť bezpečne, efektívne, rentabilne a bez prerušenia. Jedlo je jednou z mála kompletne znovu nepoužiteľných  komodít, ktoré sa musia na ISS dopraviť a preto musí byť ISS neustále zásobovaná zo Zeme. Viac sa dozviete našom dnešnom diely Unikátnych informácii.

Nečakaný vedecký prínos môžu mať aj ekologické havárie, jednu takú sme spracovali vo videu o tom ako 29000 plastových hračiek pomohlo zmapovať svetové oceány.

 

Prípadne všetky naše epizódy Unikátnych informácii nájdete  tu

a nezabudni sa prihlásiť na odber, aby si mal k dispozícii vždy najnovšie videa z nášho kanála. 😊 ODOBERAJ

Timošenko poráža Mannerheima – Druhá svetová vojna mesiac po mesiaci EP07 Február 1940

02.04.2022

S mesačným oneskorením, kvôli aktuálnej vojne na Ukrajine, Vám prinášame pokračovanie našej série o druhej svetovej vojne. Druhá svetová vojna mesiac po mesiaci pokračuje udalosťami z februára 1940 v dnešnom videu. (pre prehratie videa, kliknite na obárzok)

Prečo Putin prehra(l) vojnu

21.03.2022

Invázia, útok, ktorý sa podľa Ruska nemal nikdy uskutočniť, sa predsa odohrala. Putinova armáda je oveľa silnejšia ako ukrajinská, aspoň čo sa týka jej veľkosti. A Putin ak naozaj bude chcieť, pravdepodobne bude schopný obsadiť metropoly Ukrajiny a zosadiť ukrajinskú vládu. Ale v tomto bode, po invázii môžeme povedať, že Ukrajinci definitívne skončili s Putinom. [...]

Prečo Putin napadol Ukrajinu?

06.03.2022

Na pochopenie prečo ku konfliktu došlo musíme pochopiť Rusko a to, ako bolo v priebehu histórie redukované zo Slovanskej ríše, ktorá dominovala celému regiónu, cez Sovietsky zväz, ktorý bol v deväťdesiatych rokoch porazený až k dnešnému stavu. Predovšetkým je ale nevyhnutné pochopiť, ako si túto históriu vysvetľuje Vladimír Putin. (pre prehratie videa, kliknite na [...]

medveď, Žiar nad Hronom

V Žiari nad Hronom zvýšte pozornosť, pohybuje sa tam medvedica s mladými

26.04.2024 16:09

Pohyb medvedice spozorovali v okolí Šibeničného vrchu a na Slnečnej stráni v blízkosti cesty na Partizánskej ulici.

Najvyšší správny súd, budova

Opozícia žiada zasadnutie výboru ku kontrole rezortu spravodlivosti na Najvyššom súde

26.04.2024 15:28

Predseda výboru Miroslav Čellár reagoval, že zatiaľ podanie opozičných poslancov neeviduje. Ak ho dostane, výbor zvolá.

Vuong Dinh Hue

Komunista dobrovoľne odstúpil z postu šéfa parlamentu. Hue „porušil stanovy strany“

26.04.2024 15:02

Vuong Dinh Hue je ďalším popredným vietnamským činiteľom, ktorý prišiel o funkciu v rámci prebiehajúcej protikorupčnej kampane.

čaputová

Čaputová sa na záver úradovania v Košiciach stretla s Schusterom

26.04.2024 14:08

Súčasťou jej piatkového programu bola aj diskusia so študentmi žurnalistiky a politológie Filozofickej fakulty Univerzity P. J. Šafárika o význame slobodných médií pre demokraciu.

J&J

Odpovede na otázky, ktoré ste si nikdy nekládli. Väčšinou na témy z histórie, geografie, ekonomicky a vedy všeobecne. Svet je unikátne miesto plné unikátnych informácii. A ďalšie veci, ktoré nás zaujímajú.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 158
Celková čítanosť: 640772x
Priemerná čítanosť článkov: 4056x

Autor blogu