Založ si blog

Unikátna história 05 / 29. januára – 4. februára

Vitajte pri 5. epizóde Unikátnej histórie, aj dnes Vám prinášame prehľad známych i menej známych historických udalosti:

Ak ste zmeškali naše predchádzajúce diely, nájdete ich tu:

 

 

 

 

A pre tých čo radšej čítajú, tu aj dnes prinášame aj textovú verziu:

 

  1. januára 1886 získal Karl Benz patent na prvý benzínom poháňaný automobil. Benz automobil skonštruoval už o rok skôr pričom použil ležatý jednovalcový štvortaktný benzínový motor s elektrickým zapaľovaním a výkonom 0,75 koní. Vozidlo bolo ťažko ovládateľné čo viedlo k havárii pri jeho prvej verejnej demonštrácii. Napokon Benz nedostatky odstránil a začal ho predávať v lete 1888.
  2. januára 1919 skončila tzv. sedemdňová vojna. Šlo o vojenský konflikt v rámci Československo-poľského sporu o Těšínsko. Česko-slovenské jednotky po márnom zaútočili na Poľskom obsadenú časť Tešínska, aby v spornom území zabránili konaniu volieb do poľského Sejmu a odvodom miestneho obyvateľstva do poľskej armády. Postup česko-slovenských jednotiek bol zastavený až na nátlak Dohody. Výsledkom vojny bolo stanovenie novej demarkačnej čiary, ktorá rozšírila územie kontrolované Česko-Slovenskom.
  3. januára 1990 bola v Moskve otvorená prvá reštaurácia siete McDonald’s v Sovietskom zväze. Prvá myšlienka na otvorenie reštaurácie skrsla v hlave riaditeľa McDonalds kanada na letnej olympiáde 1976 v Montreale, keď sa tam stretol s predstaviteľmi Sovietskeho zväzu. Avšak trvalo až takmer štvrťstoročie kým sa jeho plán stal skutočnosťou. Moskovský McDoland drží rekord v počte obslúžených zákazníkov v deň otvorenia. Obslúžili viac ako 30 000 hladných Moskovčanov.
  4. februára 1942 začala vysielať oficiálna stanica federálnej vlády USA pre zahraničné vysielanie – Hlas Ameriky. Cieľom bolo poskytovať informácie obyvateľom nacistami okupovaných krajín. Vysielanie začalo v štyroch jazykoch angličtina, nemčina, francúzština a taliančina. Ich počet sa čoskoro rozrástol na 40, medzi nimi bola aj čeština. Po skončení druhej svetovej vojny našiel Hlas Ameriky nové uplatnenie počas studenej vojny vysielaním do krajín komunistického bloku. Hlas Ameriky významne prispel aj k pádu komunistického režimu v Česko-Slovensku. Paradoxné je, že v 50. rokoch bola stanica Hlas Ameriky obvinená z podpory komunizmu a bola vyšetrovaná podvýborom Josepha McCarthyho. Česko-Slovenské vysielanie bolo v 80. rokoch 3-hodinové, rozdelené na ranný a večerný blok. Na rozdiel od Slobodnej Európy nebol Hlas Ameriky v 80. rokoch česko-slovenskými úradmi rušený. Po páde režimu v Česko-Slovensku stanica obmedzovala vysielanie v češtine a slovenčine. Posledné vysielanie Hlasu Ameriky v slovenčine bolo 27. februára 2004.
  5. februára 1913 bola v New Yorku otvorená železničná stanica Grand Central Terminal. Nachádza sa na Manhattane na 42. ulici a Park Avenue. Svojho času to bola najväčšia železničná stanica sveta s celkovým počtom 44 nástupíšť, ktoré sú rozdelené do dvoch podzemných poschodí. Samotná budova je monumentálny priestor s množstvom nádherných detailov a dnes je aj veľmi navštevovanou turistickou atrakciou s ročnou návštevnosťou približne 21,6 milióna návštevníkov.

  1. februára 1933 oznámil Adolf Hitler, že cieľom zahraničnej politiky Tretej ríše je získať životný priestor vo východnej Európe, teda Elebensraum im Osten. Malo k tomu dôjsť germanizáciou životného priestoru na východe pričom rozšírenie nemeckého životného priestoru malo byť spojené s výstavbou hospodárstva založeného na nemilosrdnom vykorisťovaní a decimácii slovanského obyvateľstva.

  1. februára 2004 Mark Zuckerberg spustil sociálnu sieť Facebook. Pôvodne na adrese thefacebook.com . Naprogramovanie mu údajne trvalo menej ako dva týždne. Facebook pôvodne slúžil len študentom Harvardovej univerzity. Po dvoch týždňoch rozšíril facebook aj na americké univerzity Yale a Stanford. Neskôr bol prístup otvorený pre všetkých používateľov s univerzitnou e-mailovou adresou. Od 11. augusta 2006 sa môže pripojiť ktokoľvek starší ako 12 rokov. Začiatkom marca 2009 bola oficiálne spustená aj slovenská verzia Facebooku.

Všetky naše epizódy Unikátnych informácii nájdete  tu

a nezabudni sa prihlásiť na odber, aby si mal k dispozícii vždy najnovšie videa z nášho kanála. 😊 ODOBERAJ

Dovidenia o týždeň.

Timošenko poráža Mannerheima – Druhá svetová vojna mesiac po mesiaci EP07 Február 1940

02.04.2022

S mesačným oneskorením, kvôli aktuálnej vojne na Ukrajine, Vám prinášame pokračovanie našej série o druhej svetovej vojne. Druhá svetová vojna mesiac po mesiaci pokračuje udalosťami z februára 1940 v dnešnom videu. (pre prehratie videa, kliknite na obárzok)

Prečo Putin prehra(l) vojnu

21.03.2022

Invázia, útok, ktorý sa podľa Ruska nemal nikdy uskutočniť, sa predsa odohrala. Putinova armáda je oveľa silnejšia ako ukrajinská, aspoň čo sa týka jej veľkosti. A Putin ak naozaj bude chcieť, pravdepodobne bude schopný obsadiť metropoly Ukrajiny a zosadiť ukrajinskú vládu. Ale v tomto bode, po invázii môžeme povedať, že Ukrajinci definitívne skončili s Putinom. [...]

Prečo Putin napadol Ukrajinu?

06.03.2022

Na pochopenie prečo ku konfliktu došlo musíme pochopiť Rusko a to, ako bolo v priebehu histórie redukované zo Slovanskej ríše, ktorá dominovala celému regiónu, cez Sovietsky zväz, ktorý bol v deväťdesiatych rokoch porazený až k dnešnému stavu. Predovšetkým je ale nevyhnutné pochopiť, ako si túto históriu vysvetľuje Vladimír Putin. (pre prehratie videa, kliknite na [...]

France Moulin Rouge

Ostalo len LIN ROUGE. Vrtuľa legendárneho mlyna na streche parížskeho kabaretu sa zrútila

25.04.2024 09:29

Svetoznámy kabaret je jednou z tamojších najnavštevovanejších turistických atrakcií.

izrael, hamas, zbrane

Hamas zloží zbrane, ak vznikne palestínsky štát, povedal predstaviteľ hnutia

25.04.2024 09:16

Hnutie Hamas vládne od roku 2007 v Pásme Gazy.

Jemen, USS Carney

Loď v Červenom mori zostrelila raketu, k útoku sa prihlásili húsíovia

25.04.2024 08:40

Vypálená raketa pravdepodobne mierila na loď MV Yorktown plaviacu sa pod americkou vlajkou.

Mikuláš Černák, súd

Zatiaľ nie, odkázal Černák. Na súde nastal zvrat, rozhodovať o jeho prepustení sa bude o týždeň, boss bossov prehovorí

25.04.2024 08:00, aktualizované: 09:52

Kedy sa dozvieme verdikt, zatiaľ nie je známe. V prípade ešte stále pribúdajú návrhy na doplnenie dokazovania a procesné strany ich môžu podať aj počas pojednávania.

J&J

Odpovede na otázky, ktoré ste si nikdy nekládli. Väčšinou na témy z histórie, geografie, ekonomicky a vedy všeobecne. Svet je unikátne miesto plné unikátnych informácii. A ďalšie veci, ktoré nás zaujímajú.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 158
Celková čítanosť: 640615x
Priemerná čítanosť článkov: 4055x

Autor blogu