Založ si blog

Unikátna história 02 a 03 / 8. – 21. januára

Rozhodli sme sa, že Vám Unikátnu históriu v podobe videa budeme prinášať v predstihu, aby si ste si výročia, ktoré Vás zaujmú mohli včas pripomenúť. A tak dnes prinášame druhú aj tretiu epizódu naraz.

A samozrejme, pre tých čo radšej čítajú prinášame aj textovú podobu.

8. januára 2004 britská kráľovná Alžbeta II. pokrstila zaoceánsku loď Queen Mary 2, v tej dobe najväčšiu osobnú loď na svete. Táto vlajková loď spoločnosti Cunard Line bola navrhnutá britskými námornými architektmi avšak postavená bola vo Francúzsku a stála okolo 731 miliónov eur.
9. januára 1960 sa začalo s výstavbou Asuánskej priehrady. Na slávnostnom zahájení výstavby egyptský prezident Gamal Abdel Nasser odpálil nálož desiatich ton dynamitu. Kvôli výstavbe priehrady došlo k znárodneniu Suezského prieplavu a následnej suezskej kríze. Priehrada má plochu 5250 m štvorcových a objem 132 km kubických . Maximálna hĺbka je 180 metrov. Vodná elektráreň ktoré je v nej nainštalovaná má 12 turbín o výkone 175 MW, spolu teda 2100 MW.

10. januára 1863 bol v Londýne sprevádzkovaný prvý úsek metra s 7 stanicami. Počas prvého dňa sa touto podzemnou železnicou previezlo 38000 cestujúcich a za prvý rok celkovo 9,5 milióna. Dnes má Londýnske metro 11 liniek a 270 staníc a prepraví 5 miliónov ľudí denne.

11. januára 1922 bol po prvý krát použitý inzulín na liečbu cukrovky u ľudí. Tento peptidový hormón produkovaný Langerhansovými ostrovčekmi pankreasu umožňuje, aby sa glukóza získaná z potravy dostala do vnútra bunky a tam bola premenená na energiu. Názov pochádza z latinského slova insula znamenajúceho „ostrov“. Prvým pacientom bol 14 ročný chlapec Leonard Thompson, ktorý vďaka liečbe prežil ďalších 13 rokov. V Československu sa začal inzulín vyrábať v roku 1926.

12. januára 1969 vyšiel debutový album britskej rocková kapely Led Zeppelin. Kapelu pod názov The New Yardbirds založil gitarista Jimmy Page. Album bol nahratý v októbri 1968 v śtúdiach Olympic Studios v Londýne za deväť dní. Album bol prijatý zväčša s negatívnou kritikou, avšak jeho komerčný úspech bol obrovský. V roku 2003 ho časopis Rolling Stone dal na 29. miesto rebríčka najlepších albumov všetkých čias
13. januára 1944 zahájili Sovietske vojská Leningradsko-novgorodskú operáciu, pri ktorej došlo k prelomeniu blokády vtedajšieho Leningradu. Blokáda mala za následok obrovské množstvo obetí, najmä medzi civilným obyvateľstvom. V dôsledku obkľúčenia zomrelo od hladu v obliehanom meste asi 650 000 až 800 000 civilistov. Boje rôznej intenzity trvali od 8. septembra 1941 do úplného prerušenia blokády mesta 27. januára 1944

14. januára 2005 pristála sonda Európskej kozmickej agentúry Huygens na povrchu saturnovho mesiaca Titán. Sonda bola pomenovanú po holandskom vedcovi Christiaanovi Huygensovi, ktorý v roku 1659 opísal skutočný tvar Saturnových prstencov. Do vesmíru bola vynesená z kozmodrómu na myse Canaveral raketou Titan IVB/Centaur spoločne so sondou Cassini 15. októbra 1997.

15. januára 1989 – začala v Prahe na Václavskom námestí séria protikomunistických demonštrácii neskôr známa pod menom Palachov týždeň. Po Sviečkovej manifestácii 23. marca 1988 to bol ďalší signál blížiaceho sa konca komunistickej vlády v Československu. 5 dní trvajúce protesty boli najväčším prejavom občianskeho odporu proti totalitnému režimu od jeho stabilizácie na začiatku 70. rokov.

16. januára 2003 odštartoval raketoplán Columbia na misiu STS-107. Išlo o posledný štart tohto raketoplánu, keďže pri návrate o 16 dni neskôr sa rozpadne v atmosfére. Cieľom letu boli predovšetkým vedecké biologické experimenty v mikrogravitácii. Dôraz sa kládol na lekárske experimenty, ale realizované boli aj pokusy z oblasti technologického a materiálového výskumu. 1. februára 2003, počas pokusu o pristátie, keď kvôli poškodeniu tepelnej ochrany na krídle do raketoplánu vnikla žeravá plazma a spôsobila jeho deštrukciu, zahynuli všetci siedmi členovia posádky. Príčinou poškodenia tepelného štítu bol kus izolačnej peny, ktorý odpadol z externej palivovej nádrže počas štartu raketoplánu.

17. januára 1377 pápež Gregor XI. presunul sídlo pápeža z Avigonu späť do Ríma. Urobil tak údajne na výzvu svätej Kataríny Sienskej, čím ukončil avignonské zajatie pápežov. Mimochodom Gregor XI bol posledným pápežom pred veľkou schizmou a tiež posledným pápežom francúzskeho pôvodu, ak nepočítame vzdoropápežov.

18. januára 1919 bola vo Versailles zahájená Parížska mierová konferencia. Trvala od 18. januára do 21. januára 1920, zúčastnili sa na nej predstavitelia 32 štátov a dohodli sa na nej mierové zmluvy s Nemeckom, Rakúskom, Maďarskom, Bulharskom a Osmanskou ríšou. Zmluvy boli následne podpísané na parížskych predmestiach podľa ktorých dostali aj názvy. Spoločne sú označované ako Parížske predmestské zmluvy alebo versaillský (mierový) systém.
19. januára 1978 bol v Nemeckom Emdene vyrobený posledný pôvodný VW Chrobák. Výroba tohto ľudového vozidla pokračovala v latinskej Amerike až do roku 2003. Chrobáka navrhol rakúsky automobilový konštruktér Ferdinand Porsche. Pri návrhu vychádzal z jestvujúceho prototypu Hansa Ledwinku, hlavného konštruktéra automobilky Tatra (po rokoch došlo k mimosúdnému vyrovnaniu medzi Volkswagenom a Hansom Ledwinkom). Za celé obdobie bolo vyrobených vyše 21,5 milióna týchto vozidiel v mnohých typoch a prevedeniach. Mimochodom, prvýkrát v dejinách kvôli výrobe jedného typu auta vzniklo „na zelenej lúke“ nové mesto Wolfsburg.


20. januára 1958 prijal Elvis Presley povolávací rozkaz do americkej armády. Aj napriek tomu, že mu Pentagon, Námorníctvo aj Armáda ponúkali možnosť slúžiť v takzvaných špeciálnych službách v ktorých by vystupoval pre vojakov, rozhodol sa, že si svoju službu odslúži ako bežný vojak. Čo mu prinieslo rešpekt u mnohých spolubojovníkov a verejnosti. Službu nastúpil 24. marca 1958 a slúžil aj v Západnom Nemecku. Prepustený bol 5. marca 1960 v hodnosti seržanta.
21. januára 1976 sa uskutočnil prvý komerčný let Concordu. Prvý testovací let sa uskutočnil pritom pred siedmimi rokmi 2. marca 1969. Keďže Concorde bol spoločný Britsko-Francúzsky projekt, odštartovali hneď dva Concordy v rovnakom čase. O 11:40 Jeden z Londýna a druhý z Paríža. Britský Concorde smeroval do Bahrainu a francúzsky do Ria de Janeira.

Všetky naše epizódy Unikátnych informácii nájdete  tu

a nezabudni sa prihlásiť na odber, aby si mal k dispozícii vždy najnovšie videa z nášho kanála. 😊 ODOBERAJ

 

Ako sa Vám pozdáva tento formát? preferujete text, obrázky, alebo video?

Timošenko poráža Mannerheima – Druhá svetová vojna mesiac po mesiaci EP07 Február 1940

02.04.2022

S mesačným oneskorením, kvôli aktuálnej vojne na Ukrajine, Vám prinášame pokračovanie našej série o druhej svetovej vojne. Druhá svetová vojna mesiac po mesiaci pokračuje udalosťami z februára 1940 v dnešnom videu. (pre prehratie videa, kliknite na obárzok)

Prečo Putin prehra(l) vojnu

21.03.2022

Invázia, útok, ktorý sa podľa Ruska nemal nikdy uskutočniť, sa predsa odohrala. Putinova armáda je oveľa silnejšia ako ukrajinská, aspoň čo sa týka jej veľkosti. A Putin ak naozaj bude chcieť, pravdepodobne bude schopný obsadiť metropoly Ukrajiny a zosadiť ukrajinskú vládu. Ale v tomto bode, po invázii môžeme povedať, že Ukrajinci definitívne skončili s Putinom. [...]

Prečo Putin napadol Ukrajinu?

06.03.2022

Na pochopenie prečo ku konfliktu došlo musíme pochopiť Rusko a to, ako bolo v priebehu histórie redukované zo Slovanskej ríše, ktorá dominovala celému regiónu, cez Sovietsky zväz, ktorý bol v deväťdesiatych rokoch porazený až k dnešnému stavu. Predovšetkým je ale nevyhnutné pochopiť, ako si túto históriu vysvetľuje Vladimír Putin. (pre prehratie videa, kliknite na [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

J&J

Odpovede na otázky, ktoré ste si nikdy nekládli. Väčšinou na témy z histórie, geografie, ekonomicky a vedy všeobecne. Svet je unikátne miesto plné unikátnych informácii. A ďalšie veci, ktoré nás zaujímajú.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 158
Celková čítanosť: 640710x
Priemerná čítanosť článkov: 4055x

Autor blogu