Založ si blog

Prepustenie Nelsona Mandelu na slobodu a ďalších 6 výročí 5. – 11. februára / Unikátna história 06

Vitajte pri 6. epizóde Unikátnej histórie, aj dnes Vám prinášame prehľad známych i menej známych historických udalosti:

Ak ste zmeškali naše predchádzajúce diely, nájdete ich tu:

 

 

A pre tých čo radšej čítajú, tu aj dnes prinášame aj textovú verziu:

  1. februára 1909 oznámil belgický chemik Leo Baekeland vynájdenie Bakelitu, prvého syntetického plastu na svete. Tento fenolformaldehydový polykondenzát (živica) pritom po prvý krát pripravil už v roku 1907 pri experimentovaní s fenolom a formaldehydom. Zistil, že tieto dve zlúčeniny pri zvýšenej teplote navzájom exotermicky reagujú za vzniku tuhého kondenzátu — živice. Tiež zistil, že v tejto živici sú obe zlúčeniny viazané rôznymi spôsobmi, čím vytvárajú pomerne zložitú priestorovú štruktúru. Po oddestilovaní reakciou vzniknutej vody zostala len mäkká hmota, ktorá sa dala tvarovať pomocou foriem. Po ochladení a vytvrdení je táto hmota odolná voči mechanickému poškodeniu, teplu a kyselinám. Nie je ho možné opätovným zahriatím tvarovať. Vzniknutý bakelit má vždy tmavohnedú až čiernu farbu a na svetle postupne tmavne.

  1. februára 2018 sa uskutočnil prvý let super ťažkej rakety od spoločnosti SpaceX – Falcon Heavy. Ide o derivát predchádzajúceho nosného zariadenia tejto spoločnosti, rakety Falcon 9. V čase svojho prvého štartu – let Falcon Heavy Demonstration Mission, to bola raketa s najväčšou nosnosťou na nízku obežnú dráhu Zeme (od posledného štartu rakiet Saturn V, resp. ruskej Energija), so schopnosťou dopraviť až 64 ton na nízku obežnú dráhu Zeme, až 16 ton na translunárnu dráhu a až 14 ton na prechodovú dráhu k Marsu. Pri záchrane prvých stupňov je nosnosť nižšia. Raketa pozostáva z jadra tvoreného štandardnou raketou Falcon 9 a z dvoch pomocných motorov, ktoré sú modifikovanými prvými stupňami tej istej rakety.[1] Prvý stupeň i pomocné motory sú plne navrhnuté k autonómnemu vertikálnemu pristátiu po splnenej misii – obidva pomocné motory pristávajú na zemi, zatiaľ čo prvý stupeň na oceánskej plošine.

  1. februára 1940 mal premiéru druhý celovečerný film od Walta Disneyho – Pinokio. Námet pochádza z rovnomennej detskej knihy, ktorú napísal Carlo Collodi. V roku 2008 ho Americký filmový inštitút zaradil medzi 10 najlepších animovaných filmov na svete.
  2. februára 1600 – Vatikán odsúdil Giordana Bruna na smrť upálením. Bruno bol taliansky renesančný filozof a dominikán. V astronómii sa preslávil tézami o tom, že Zem ani Slnko nie je stredom vesmíru a že vesmír je nekonečný. Bol súdený za svoje protikresťanské a rúhačské myšlienky, pravdepodobne aj mučený a potom, čo tvrdohlavo odmietal odvolať svoje názory bol odsúdený k trestu smrti upálením. Trest bol vykonaný 17. februára roku 1600 na Námestie kvetín v Ríme.
  3. februára 1900 bola založená najvýznamnejšia súťaž reprezentačných družstiev v mužskom tenise – Davisov pohár. Trofej venoval Dwight Davis a tá dodnes nesie jeho meno. V Davis Cupe hrá každoročne viac ako 100 národov vo viacerých skupinách až po svetovú skupinu, kde hrá 16 družstiev. V roku 1980 vyhralo súťaž Česko-Slovensko. Slovensko zaznamenalo svoj doterajší najväčší úspech postupom do finále v roku 2005, kde podľahlo Chorvátsku 2 : 3 .
  4. februára 1258 dobyli Mongoli Bagdad. Čím ukončili zlatý vek Islamu. Pri obliehaní a dobytí im pomohli ich kresťanský spojenci. Mongolov viedol chánom Hülegü, vnik Čingischánna. Dobytý Bagdád bol vydrancovaný a zrovnaný so zemou. Bagdádský kalifa bol zavraždený, čo znamenalo definitívny koniec sunnitského abbásovského kalifátu.
  5. februára 1990 bol po 27 rokoch prepustený na slobodu Nelsona Mandelu, vodca Afrického národného kongresu a jedným z hlavných bojovníkov proti apartheidu. Nelson Mandela v roku 1988 obdržal Sacharovovu cenu a spolu s de Klerkom zdieľal Nobelovu cenu za mier v roku 1993. Ako prezident ANK (júl 1991 – december 1997) a ako prvý čierny prezident Južnej Afriky (máj 1994 – jún 1999) sa Mandela podieľal na prechode od vlády menšiny a rasovej segregácie k demokratickej vláde väčšiny. Nelson Mandela bol tri razy ženatý a mal 6 detí. Zomrel 5. decembra 2013 vo veku 95 rokov.

Timošenko poráža Mannerheima – Druhá svetová vojna mesiac po mesiaci EP07 Február 1940

02.04.2022

S mesačným oneskorením, kvôli aktuálnej vojne na Ukrajine, Vám prinášame pokračovanie našej série o druhej svetovej vojne. Druhá svetová vojna mesiac po mesiaci pokračuje udalosťami z februára 1940 v dnešnom videu. (pre prehratie videa, kliknite na obárzok)

Prečo Putin prehra(l) vojnu

21.03.2022

Invázia, útok, ktorý sa podľa Ruska nemal nikdy uskutočniť, sa predsa odohrala. Putinova armáda je oveľa silnejšia ako ukrajinská, aspoň čo sa týka jej veľkosti. A Putin ak naozaj bude chcieť, pravdepodobne bude schopný obsadiť metropoly Ukrajiny a zosadiť ukrajinskú vládu. Ale v tomto bode, po invázii môžeme povedať, že Ukrajinci definitívne skončili s Putinom. [...]

Prečo Putin napadol Ukrajinu?

06.03.2022

Na pochopenie prečo ku konfliktu došlo musíme pochopiť Rusko a to, ako bolo v priebehu histórie redukované zo Slovanskej ríše, ktorá dominovala celému regiónu, cez Sovietsky zväz, ktorý bol v deväťdesiatych rokoch porazený až k dnešnému stavu. Predovšetkým je ale nevyhnutné pochopiť, ako si túto históriu vysvetľuje Vladimír Putin. (pre prehratie videa, kliknite na [...]

Alexander Lukašenko

Rusi takmer nepostupujú, na fronte je pat, je čas na mierové rokovania, vyhlásil Lukašenko

25.04.2024 12:10

Paradoxom Moskvy je, že na mierovú konferenciu odmieta prísť, rokovanie bez jej účasti však označuje za nezmyselné.

Spain Election

Čisté ruky zašpinili dobré meno španielskeho premiéra. Zavinila to jeho žena. Odstúpi z čela vlády?

25.04.2024 12:00

Má pre mňa cenu zostať na čele vlády napriek tomu, že ma krajná pravica a pravica obhadzujú bahnom? Španielsky líder na svoju otázku čoskoro odpovie.

Michal Šimečka, Ide o pravdu

Šimečka v Ide o pravdu: Eurovoľby budú dôležitý signál dovnútra i navonok. Chceme zapustiť korene aj v samospráve

25.04.2024 12:00

Aj v prípade eurovolieb platí, že "nemôžu mať všetko", nebolo by dobré, aby koalícia mala najsilnejší hlas aj v europarlamente, hovorí Michal Šimečka.

Polícia / Policajná páska / Policajné auto /

Hádka dvoch mužov v obci Dlhá nad Váhom sa skončila vraždou

25.04.2024 11:28

Motív a všetky okolnosti prípadu sú predmetom ďalšieho vyšetrovania.

J&J

Odpovede na otázky, ktoré ste si nikdy nekládli. Väčšinou na témy z histórie, geografie, ekonomicky a vedy všeobecne. Svet je unikátne miesto plné unikátnych informácii. A ďalšie veci, ktoré nás zaujímajú.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 158
Celková čítanosť: 640634x
Priemerná čítanosť článkov: 4055x

Autor blogu