Založ si blog

Posledný čínsky cisár a ďalších 6 výročí 12. – 18. februára / Unikátna história 07

Vitajte pri 7. epizóde Unikátnej histórie, aj dnes Vám prinášame prehľad známych i menej známych historických udalosti:

 

Ak ste zmeškali naše predchádzajúce diely, nájdete ich tu:

A pre tých čo radšej čítajú, tu aj dnes prinášame aj textovú verziu:

12. februára 1912 abdikoval posledný čínsky cisár Xuantong. Narodil sa v roku 1906 ako syn princa Čchuna. Korunovaný bol už v necelých troch rokoch 2. decembra 1908 v Zakázanom meste. Slabá regentská vláda tohto detského cisára však už nedokázala zabrániť rozbiehajúcemu sa čínskemu revolučnému hnutiu. A tak ho počas Sinchajskej revolúcie zosadili. V júly 1917 bol po porážke vojsk prezidenta Li Jüan-chunga druhý krát korunovaným, avšak toto cisárstvo neprežilo ani dva týždne. Po japonskej invázii do Mandžuska v roku 1932 a vytvorení bábkového štátu Mandžukuo bol ustanovený za jeho formálnu hlavu. Po skončení druhej svetovej vojny bol zajatý a odvedený do Sovietskeho zväzu a ako vojnový zločinec bol postavený pred Tokijský tribunál. Po vzniku Čínskej ľudovej republiky bol vydaný do Číny, kde strávil ďalších 9 rokov vo väzení. Potom pracoval ako záhradník v Pekingskej botanickej záhrade a neskôr ako archivár na univerzite v Pekingu. Zomrel v roku 1967. O jeho živote natočil Bernardo Bertolucci životopisný film Posledný cisár, ktorý získal 9 Oskarov.

Čína sa od tých čias poriadne zmenila a dosiahla toho mnoho.

13. februára 1992 bola ČSFR oficiálne pripojená k Internetu. Ako prvé bolo pripojené České vysoké učení technické v Praze. V tej dobe bol ale internet úplne iný ako je dnes. Po technickej stránke síce stojí na rovnakých základoch akým je protokol TCP/IP, ale prostredie v ktorom sa jeho užívatelia v ňom pohybovali sa zmenilo na nepoznanie. Napríklad každý kto sa chcel pripojiť sa musel zaviazať dodržiavať pravidlá Americkej národnej vedeckej nadácie, ktorá zaisťovala prevádzku vtedajšieho akademického internetu. Predovšetkým šlo o zákaz jeho komerčného využívania, čo nám dnes príde nepredstaviteľné. Z tohto dňa sa okrem pozvánky zachovala aj správa práve amerického fondu, žiaľ žiadna fotografia.

14. februára 1990 odfotila sonda Voyager 1 slávnu fotku Zeme, Bledomodrá bodka. Fotku zhotovila sonda zo vzdialenosti viac ako 6 miliárd kilometrov. Za myšlienkou zhotoviť fotografie planét slnečnej sústavy vo chvíli keď bude sonda za dráhou Neptúnu stál americký astronóm a vedecký popularizátor Carl Sagan (karl sagan). Sonda sa na svojej ceste von zo Slnečnej sústavy natočila späť smerom do vnútra slnečnej sústavy a zhotovila 60 fotografií všetkých planét vrátane svetlomodrej bodky. Zem zaberá na fotografii menej ako jeden pixel, podľa NASA je 0,12 pixelu. A na tomto maličkom svetlomodrom smietku sme my a všetci ľudia ktorý kedy žili. Je to náš jediný domov.

15. februára 1991 bola vytvorená Vyšehradská skupina. Pôvodne združenie troch, po zániku Česko-Slovenska štyroch stredoeurópskych krajín. Cieľom tejto skupiny je povzbudzovať spoluprácu so všetkými krajinami, najmä so svojimi susedmi. Jej najvyšším záujmom je demokratický rozvoj všetkých častí Európy. Názov a symbolika Vyšehradskej skupiny historicky pochádza z roku 1335, keď sa konalo stretnutie českého, poľského a uhorského kráľa v uhorskom meste Vyšehrad. Jedinou inštitúciou Vyšehradskej skupiny je Medzinárodný vyšehradský fond so sídlom v Bratislave, schválený v roku 1999.

16. februára 1862 vznikla v Prahe organizácia českého telovýchovného a vlasteneckého spolku – Sokol. Za zakladateľov Sokola sú považovaní Miroslav Tyrš a Jindřich Fügner. Spolok bol zriadený s cieľom zvyšovať telesnú zdatnosť svojich členov, organizovať a vykonávať telovýchovnú, športovú, kultúrnu a spoločenskú činnosť, podporovať rozvoj osobnosti a vychovávať k čestnému konaniu v súkromnom aj verejnom živote. Viesť k národnostnej, rasovej a náboženskej tolerancii, láske k rodnej zemi úcte k duchovnému dedičstvu národa. Spolok bol rozpustený v roku 1941 nacistami a druhý krát v roku 1959 komunistami. K obnoveniu České obce sokolské tak došlo až v roku 1990.

Len o pár rokov mladší je Suezský prieplav, stavba s unikátnou históriou.

17. februára 2008 vyhlásilo Kosovo nezávislosť od Srbska. Slovensko a mnohé ďalšie štáty ho formálne neuznali a naďalej ho považujú za súčasť Srbska. Od roku 1999 ho administratívne spravuje Organizácia Spojených národov (misia UNMIK) a o bezpečnosť sa stará NATO (misia KFOR). Európska únia zároveň vyslala do krajiny policajnú a súdnu misiu pod názvom EULEX. Vzhľadom na to, že Kosovo si zatiaľ nedokáže zabezpečiť spravovanie vlastných vecí samo, možno hovoriť, že je podobne ako Bosna a Hercegovina pod medzinárodným protektorátom. V Kosove žije 1,9 mil obyvateľov, väčšinou už Albánskeho pôvodu.

18. februára 1885 po prvý raz vyšla kniha Dobrodružstvá Huckleberryho Finna od Marka Twaina. Šlo o jeden z prvých románov, ktorý bol písaný pomocou farbistého miestneho jazyka a slangovej reči. Kniha je cenená pre vierohodné vykreslenie postavy mladého Hucka, obrazné znázornenie postáv a miest pozdĺž rieky Mississippi. Román obsahuje široké spektrum tém, ako rasizmus, otroctvo, pokrytectvo a ktoré robia z tohto románu konzistentné a tematicky hutné dielo poskytujúce veľký priestor pre úvahy a názory.

 

Timošenko poráža Mannerheima – Druhá svetová vojna mesiac po mesiaci EP07 Február 1940

02.04.2022

S mesačným oneskorením, kvôli aktuálnej vojne na Ukrajine, Vám prinášame pokračovanie našej série o druhej svetovej vojne. Druhá svetová vojna mesiac po mesiaci pokračuje udalosťami z februára 1940 v dnešnom videu. (pre prehratie videa, kliknite na obárzok)

Prečo Putin prehra(l) vojnu

21.03.2022

Invázia, útok, ktorý sa podľa Ruska nemal nikdy uskutočniť, sa predsa odohrala. Putinova armáda je oveľa silnejšia ako ukrajinská, aspoň čo sa týka jej veľkosti. A Putin ak naozaj bude chcieť, pravdepodobne bude schopný obsadiť metropoly Ukrajiny a zosadiť ukrajinskú vládu. Ale v tomto bode, po invázii môžeme povedať, že Ukrajinci definitívne skončili s Putinom. [...]

Prečo Putin napadol Ukrajinu?

06.03.2022

Na pochopenie prečo ku konfliktu došlo musíme pochopiť Rusko a to, ako bolo v priebehu histórie redukované zo Slovanskej ríše, ktorá dominovala celému regiónu, cez Sovietsky zväz, ktorý bol v deväťdesiatych rokoch porazený až k dnešnému stavu. Predovšetkým je ale nevyhnutné pochopiť, ako si túto históriu vysvetľuje Vladimír Putin. (pre prehratie videa, kliknite na [...]

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Babiš, Pavel

Politológ: Pavel asi Korčoka nepodporí, Babiš chváli Pellegriniho, ale cieli na vlastných voličov

29.03.2024 06:00

Ako vyzerajú vzťahy Česka a Slovenska pred prezidentskými voľbami? Pre Pravdu to vysvetlil český politológ Josef Mlejnek.

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

J&J

Odpovede na otázky, ktoré ste si nikdy nekládli. Väčšinou na témy z histórie, geografie, ekonomicky a vedy všeobecne. Svet je unikátne miesto plné unikátnych informácii. A ďalšie veci, ktoré nás zaujímajú.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 158
Celková čítanosť: 638098x
Priemerná čítanosť článkov: 4039x

Autor blogu