Založ si blog

Abdikácia pápeža a ďalších 6 výročí 26. februára – 3. marca / Unikátna história 09

Vitajte pri Unikátnej histórii, kde sa každý týždeň dozviete známe i menej známe historické udalosti, dnes si pripomenieme nasledovné výročia:

Ak ste zmeškali naše predchádzajúce diely, nájdete ich tu:

A pre tých čo radšej čítajú, tu aj dnes prinášame aj textovú verziu:

26. februára 1815 utiekol Napoleon Bonaparte z exilu na ostrove Elba. O 2 dni neskôr pristáva na pobreží pevninského Francúzska pri Golfe-Juan. Rozkaz zadržať Napoleona dostal 5. regiment; vojaci sa však pridali na stranu cisára a pochodovali s Napoleonom na Paríž; Kráľ Ľudovít XVIII. utiekol. 13. marca a o 4 dni neskôr Veľká Británia, Rusko, Rakúsko a Prusko spojili svoje sily a vyslali 150 000 mužov, ktorí mali ukončiť Napoleonovu vládu. Napoleon dorazil do Paríža 20. marca a vládol v období dnes známom ako Sto dní. Na začiatku júna jeho ozbrojené sily dosiahli počet 200 000 mužov; preto sa rozhodol prejsť do ofenzívy a vraziť klin medzi prichádzajúce britské a pruské armády. Napoleonove sily bojovali 18. júna 1815 proti spojencom v bitke pri Waterloo. Napoleon bol porazený, pretože musel bojovať súčasne s dvomi armádami, útočiac na jednu z nich vo výbornom obrannom postavení cez vlhký a bahnitý terén. Mocnosti opäť ustanovili Ľudovíta na trón. Napoleon bol uväznený a potom vyhostený na ostrov Svätá Helena v Atlantickom oceáne, vzdialený 1 870 km od západného pobrežia Afriky, kde aj zomrel.

27. februára 1900 bol založený futbalový klub FC Bayern Mníchov. Je jedným z najúspešnejších futbalových klubov v histórii futbalu. Klub získal dvakrát Interkontinentálny pohár, päťkrát vyhral Ligu majstrov, raz Pohár UEFA a Pohár víťazov pohárov, na domácej pôde získal klub 25-krát titul v Bundeslige a 16-krát získal Nemecký pohár. Okrem futbalu má tento športový klub aj oddiely šachu, hádzanej, basketbalu, gymnastiky, bowlingu , stolného tenisu.

Nie všetko v Berlíne sa zapíše do histórie tak úspešne.

28. februára 2013 abdikoval pápež Benedikt XVI. Išlo o prvú abdikáciu pápež od roku 1415, kedy abdikoval pápež Gregor XII. Svoju rezignáciu oznámil kardinálom 11. februára 2013 na verejnom konzistóriu vo Vatikáne ktoré bolo zvolané, aby boli predstavení blahoslavení, ktorí majú byť svätorečení. Ako hlavný dôvod uviedol, že vzhľadom na svoj vek nemá dosť síl na riadne vykonávanie svojho úradu. Vo vyhlásení určil za okamih ukončenia svojej služby 28. február 2013 o 20. hodine. Svojim rozhodnutím prekvapil i svojich najbližších spolupracovníkov. Po opustení úradu pápeža je jeho oficiálny titul Jeho Svätosť Benedikt XVI., emeritný pápež, prípadne Jeho Svätosť Benedikt XVI., emeritný pontifik rímsky.

29. februára 1920 bola schválená ústavná listina Československej republiky. Ústava bola prijatá Dočasným Národným zhromaždením ako ústavný zákon č. 121/1920 Zb. s účinnosťou od 6. marca 1920. Ústavná listina sa skladala z 6 hláv: 1.Všeobecné ustanovenia 2.Zákonodarná moc. Zloženie a pôsobnosť Národného zhromaždenia a jeho oboch snemovní. 3.Vládna a výkonná moc. 4.Sudcovská moc. 5.Práva a slobody, ako aj občianske povinnosti. 6.Ochrana národných, náboženských a rasových menšín. Podľa § 1 ods.1 ústavnej listiny je ľud jediným zdrojom všetkej štátnej moci v ČSR“. Ústava definovala ČSR ako demokratická republika. Jej hlavou bol prezident, volený parlamentom. Bola historicky prvou ústavou, ktorá umožňovala všeobecné volebné právo na území Slovenska pre všetkých obyvateľov. Návrh ústavy bol vypracovaný skupinou politikov a právnikov, medzi inými osobnosťami aj T.G.Masarykom. Po odbornej stránke na jej vznik dohliadal prof. Hoetzel, po politickej A. Švehla (nazývaný aj „otcom ústavy“).

1. marca 1920 sa začala prevádzka Slovenského národného divadla. Prevádzku začal operný súbor, ktorý dohral prvé predstavenie SND v Bratislave – Hubička od Bedřicha Smetanu. O deň neskôr na operu uviedol činoherný súbor hru Aloisa a Viléma Mrštíkovcov Mariša. Balet Slovenského národného divadla debutoval inscenáciou baletu Coppelia od Léa Delibesa 19. mája 1920.

2. marca 1978 sa Vladimír Remek stal prvým kozmonautom z inej krajiny ako USA a Sovietsky zväz, ktorý letel do vesmíru. Celkovo bol 87. kozmonautom sveta. V hodnosti kapitána bol členom posádky kozmickej lode Sojuz 28 vo funkcii kozmonaut-výskumník. Bola to prvá medzinárodná posádka v rámci programu Interkozmos. Posádka pracovala na palube orbitálneho komplexu Saľut 6 spolu s jeho základnou posádkou. Vo vesmíre strávil 7 dní, 22 hodín, 16 minút.

3. marca 1875 sa v kanadskom Montreale na krytom klzisku Victoria odohral prvý krytý hokejový zápas. Zápas zorganizoval James Creighton, ktorý ho aj odohral ako kapitán jedného z mužstiev. Mužstvá mali po 9 členov, hokejky boli dovezené z nového škótska a počas hry sa používal drevený puk. Zápas je považovaný za prvý organizovaný hokejový zápas vôbec a položil základ moderného hokeja. IIHF ho uznáva Victoriino klzisko za rodisko hokeja.

Timošenko poráža Mannerheima – Druhá svetová vojna mesiac po mesiaci EP07 Február 1940

02.04.2022

S mesačným oneskorením, kvôli aktuálnej vojne na Ukrajine, Vám prinášame pokračovanie našej série o druhej svetovej vojne. Druhá svetová vojna mesiac po mesiaci pokračuje udalosťami z februára 1940 v dnešnom videu. (pre prehratie videa, kliknite na obárzok)

Prečo Putin prehra(l) vojnu

21.03.2022

Invázia, útok, ktorý sa podľa Ruska nemal nikdy uskutočniť, sa predsa odohrala. Putinova armáda je oveľa silnejšia ako ukrajinská, aspoň čo sa týka jej veľkosti. A Putin ak naozaj bude chcieť, pravdepodobne bude schopný obsadiť metropoly Ukrajiny a zosadiť ukrajinskú vládu. Ale v tomto bode, po invázii môžeme povedať, že Ukrajinci definitívne skončili s Putinom. [...]

Prečo Putin napadol Ukrajinu?

06.03.2022

Na pochopenie prečo ku konfliktu došlo musíme pochopiť Rusko a to, ako bolo v priebehu histórie redukované zo Slovanskej ríše, ktorá dominovala celému regiónu, cez Sovietsky zväz, ktorý bol v deväťdesiatych rokoch porazený až k dnešnému stavu. Predovšetkým je ale nevyhnutné pochopiť, ako si túto históriu vysvetľuje Vladimír Putin. (pre prehratie videa, kliknite na [...]

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

novela Trestného zákona, parlament

Poslanci majú v roku 2024 zarábať vyše 6600 eur. K platu patria ešte paušálne náhrady

26.04.2024 17:17

Plat poslanca určuje zákon o platových pomeroch niektorých ústavných činiteľov SR.

J&J

Odpovede na otázky, ktoré ste si nikdy nekládli. Väčšinou na témy z histórie, geografie, ekonomicky a vedy všeobecne. Svet je unikátne miesto plné unikátnych informácii. A ďalšie veci, ktoré nás zaujímajú.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 158
Celková čítanosť: 640784x
Priemerná čítanosť článkov: 4056x

Autor blogu