Založ si blog

Zmiznutie lietadla MH370 a ďalších 6 výročí 4. až 10. marca / Unikátna história 10

Vitajte pri 8. epizóde Unikátnej histórie, aj dnes Vám prinášame prehľad známych i menej známych historických udalosti:

Ak ste zmeškali naše predchádzajúce diely, nájdete ich tu:

 

 

 

A pre tých čo radšej čítajú, tu aj dnes prinášame aj textovú verziu:

  1. marca 2001 veľkou väčšinou odmietli Švajčiari v referende začlenenie krajiny do Európskej únie. ´4asť na referende bola 56%, za vstup do EÚ hlasovalo 23% a proti 77% voličov. Súčasne prebehli aj referendá o znížení maximálnej povolenej rýchlosti automobilov v obci na 30 km/h a znížení cien liekov. Aj tieto referendá boli neúspešné.
  2. marca 1946 použil britský premiér Winston Churchill vo svojom prejave Opory mieru po prvýkrát frázu „železná opona“. Túto frázu použil na vyjadrenie hranice, ktorá rozdelila Európu a pomyselne aj celý svet na dve časti: západný blok vedený Spojenými štátmi a východný blok vedený Sovietskym zväzom.

  1. marca 1869 predviedol Dmitrij Ivanovič Mendelejev po prvý raz ruskej chemickej spoločnosti periodickú tabuľku prvkov. Tabuľka sa riadi tzv. periodickým zákonom čiže zobrazuje pravidelne sa vyskytujúce trendy vo vlastnostiach prvkov v závislosti od ich protónového čísla. Tabuľka zatiaľ obsahuje 118 chemických prvkov.
  2. marca 1936 Nemecko porušilo Locarnskú a Versaillskú zmluvu a obsadilo demilitarizované územie Porýnia. Remilitarizácia zmenila rovnováhu síl v Európe v prospech Nemecka a v neprospech Francúzska. Umožnila Nemecku vykonávať politiku agresie vo východnej Európe.

  1. marca 2014 zmizlo počas letu lietadlo spoločnosti Malaysia Airlines s 239 ľudmi na palube. Let Malaysia Airlines 370 letel z Medzinárodného letiska v Kuala Lumpur v Malajzii na letisko v Pekingu, Čína. Lietadlo bolo typu Boeing 777-200ER a malo registračné označenie 9M-MRO. O 01:22 (17:22 koordinovaného svetového času) riadiace stredisko letov stratilo s lietadlom kontakt. Lietadlo nevyslalo žiadny núdzový signál ani nič, čo by naznačovalo problémy, poruchu alebo zmenu naplánovaného letu. Počasie v tej oblasti taktiež nevykazovalo známky abnormality, prípadne vlastnosti, ktoré by mohli let akokoľvek ohroziť. Skaza lietadla predstavuje jednu z najväčších záhad v dejinách letectva.
  2. marca 1959 bola na americkom medzinárodnom veľtrhu hračiek v New Yorku predstavená bábika Barbie. Autorkou bábiky je americká biznismenka Rúth Handler, pričom pri tvorbe Barbie sa inšpirovala nemeckou bábikou Bild Lilli. Aj napriek tomu, že od roku 2014 predaje bábiky výrazne poklesli , do dnes ich už spoločnost Mattel predala viac ako miliardu.

Barbie je plastová bábika, čo nie je pre životné prostredie najlepšie. Občas však plastové hračky môžu pomôcť aj vede

  1. marca 1876 uskutočnil Alexander Graham Bell prvý úspešný test telefónu. Nešlo o prvý prístroj schopný prenášať zvuk pomocou elektrického vedenia, ale jeho riešenie bola komerčne použiteľné. Pôvodne si dal prístroj patentovať ž roku 1871 Antonio Santi Giuseppe Meucc, ktorý však od roku 1874 nemal peniaze na poplatok za patent. V roku 1877 založil spoločnosť Bell Telephone Company, z ktorej roku 1885 vznikla známa americká telekomunikačná spoločnosť American Telephone and Telegraph Company (AT&T).

Telefón zmenil svet, niekedy však dokáže svet zmeniť aj na prvý pohľad jednoduchý vynález

Timošenko poráža Mannerheima – Druhá svetová vojna mesiac po mesiaci EP07 Február 1940

02.04.2022

S mesačným oneskorením, kvôli aktuálnej vojne na Ukrajine, Vám prinášame pokračovanie našej série o druhej svetovej vojne. Druhá svetová vojna mesiac po mesiaci pokračuje udalosťami z februára 1940 v dnešnom videu. (pre prehratie videa, kliknite na obárzok)

Prečo Putin prehra(l) vojnu

21.03.2022

Invázia, útok, ktorý sa podľa Ruska nemal nikdy uskutočniť, sa predsa odohrala. Putinova armáda je oveľa silnejšia ako ukrajinská, aspoň čo sa týka jej veľkosti. A Putin ak naozaj bude chcieť, pravdepodobne bude schopný obsadiť metropoly Ukrajiny a zosadiť ukrajinskú vládu. Ale v tomto bode, po invázii môžeme povedať, že Ukrajinci definitívne skončili s Putinom. [...]

Prečo Putin napadol Ukrajinu?

06.03.2022

Na pochopenie prečo ku konfliktu došlo musíme pochopiť Rusko a to, ako bolo v priebehu histórie redukované zo Slovanskej ríše, ktorá dominovala celému regiónu, cez Sovietsky zväz, ktorý bol v deväťdesiatych rokoch porazený až k dnešnému stavu. Predovšetkým je ale nevyhnutné pochopiť, ako si túto históriu vysvetľuje Vladimír Putin. (pre prehratie videa, kliknite na [...]

SIS / Slovenská informačná služba /

Slovensko dostáva už len filtrované informácie od tajných služieb, tvrdí Galko. Gašpar to označil za hoax

25.04.2024 16:16

Poslanec Tibor Gašpar dodal, že výmeny informácií na úrovni spravodajských služieb nie sú verejné veci.

harvey Weinstein

Súd zrušil odsúdenie Weinsteina za sexuálne delikty, začne sa nový proces

25.04.2024 16:02, aktualizované: 16:09

Na slobodu sa 72-ročný Weinstein podľa CNN nedostane.

bielorusko, cvičenia

Minsk bol napadnutý, odrazili sme útok z Litvy, tvrdí Bielorusko. Absolútny nezmysel, hlási Vilnius

25.04.2024 15:58

Takéto vyhlásenia je možné pokladať za neustálu nepriateľskú provokáciu a informačný útok proti nám, ktoré nemajú nič spoločné s realitou, tvrdí Litva.

Drucker, Kažimír, Bodis

Rezort školstva sa spája s inovatívnym projektom FinQ. Cieľom spolupráce je zlepšiť finančnú gramotnosť žiakov

25.04.2024 15:51

Ide o súčasť širšieho úsilia podporiť inovácie vo vzdelávaní na základných i stredných školách.

J&J

Odpovede na otázky, ktoré ste si nikdy nekládli. Väčšinou na témy z histórie, geografie, ekonomicky a vedy všeobecne. Svet je unikátne miesto plné unikátnych informácii. A ďalšie veci, ktoré nás zaujímajú.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 158
Celková čítanosť: 640670x
Priemerná čítanosť článkov: 4055x

Autor blogu