Založ si blog

Unikátna história 13

Vitajte pri 13. epizóde Unikátnej histórie, aj dnes Vám prinášame prehľad známych i menej známych historických udalosti:

Ak ste zmeškali naše predchádzajúce diely, nájdete ich tu:

 

A pre tých čo radšej čítajú, tu aj dnes prinášame aj textovú verziu:

 

  1. marca 1988 sa v Bratislave uskutočnila Sviečková manifestácia. Šlo o jedno z najdôležitejších vystúpení občanov a veriacich proti komunistickému režimu v Česko-Slovensku. Zásahom Zboru národnej bezpečnosti proti Sviečkovej manifestácii boli hrubo zasiahnuté občianske práva a slobody, najmä sloboda zhromažďovania, ktorú zaručovala aj vtedajšia Ústava ČSSR.

  1. marca 1971 vyhlásil Východný Pakistan nezávislosť od Pakistanu a začala sa tak vojna za nezávislosť Bangladéšu. Bangladéš je však od svojho vzniku zmietaný vnútornou nestabilitou a vojenskými prevratmi. Krajina je preľudnená a to prispieva tiež k jej nestabilite. Prvé slobodné voľby sa v krajine uskutočnili v roku 1991, ale od roku 1995 opozícia bojkotuje činnosť parlamentu.
  2. marca 1977 došlo k najväčšiemu leteckému nešťastiu v histórii, keď sa dva Boeingy 747 zrazili na  bývalom vojenskom letisku Los Rodeos na ostrove Tenerife. Vinou celej rady nešťastných náhod, nedorozumení a nezodpovednosti pilotov zahynulo 583 ľudí.

  1. marca došlo k jadrovej havárii v elektrárni Three Mile Island. Išlo o dodnes najväčšiu havária americkej atómovej elektrárne, pri ktorej sa čiastočne roztavil druhý jadrový reaktor, bola zamorená jej prevádzková budova a došlo k rozsiahlemu úniku rádioaktivity do životného prostredia. Havária viedla k sprísneniu regulácie jadrovej energetiky v USA a k obmedzeniu jej rozvoja.
  2. marca 1974 sa kozmická sonda Mariner 10 stala prvou sondou, ktorá preletela okolo Merkúra. Bola to práv sonda, ktorá na úpravu svojej dráhy využila gravitačný prak. Cieľom misie bolo zmerať prostredie Merkúra a Venuše, ich atmosféru, povrch, charakteristiky. Druhotnou úlohou bolo uskutočniť pokusy v medziplanetárnej hmote a získať skúsenosti s misiou s gravitačným manévrom medzi dvoma planétami.

  1. marca 1867 kúpili Spojené štátny americké od Ruska Aljašku. Cena bola dohodnutá na 7,2 milióna dolárov, teda 5 centov za hektár. Dôvodov na predaj bolo viacero, od finančných ťažkostí Ruska po skutočnosť, že si Rusi uvedomovali, že Aljaška bola len veľmi ťažko udržateľná nakoľko sa im ju nikdy nepodarilo výraznejšie kolonizovať a predovšetkým z dôvodu blízkosti britského dominia Kanady.
  2. marca 1889 došlo k slávnostnému otvoreniu Eiffelovej veže. V čase jej skonštruovania bola najvyššou budovou na svete. Tento rekord držala 41 rokov, pokiaľ nepostavili newyorský mrakodrap Chrysler Building. Momentálne je najvyššou stavbou v Paríži a je jeden z najznámejších symbolov sveta.

Timošenko poráža Mannerheima – Druhá svetová vojna mesiac po mesiaci EP07 Február 1940

02.04.2022

S mesačným oneskorením, kvôli aktuálnej vojne na Ukrajine, Vám prinášame pokračovanie našej série o druhej svetovej vojne. Druhá svetová vojna mesiac po mesiaci pokračuje udalosťami z februára 1940 v dnešnom videu. (pre prehratie videa, kliknite na obárzok)

Prečo Putin prehra(l) vojnu

21.03.2022

Invázia, útok, ktorý sa podľa Ruska nemal nikdy uskutočniť, sa predsa odohrala. Putinova armáda je oveľa silnejšia ako ukrajinská, aspoň čo sa týka jej veľkosti. A Putin ak naozaj bude chcieť, pravdepodobne bude schopný obsadiť metropoly Ukrajiny a zosadiť ukrajinskú vládu. Ale v tomto bode, po invázii môžeme povedať, že Ukrajinci definitívne skončili s Putinom. [...]

Prečo Putin napadol Ukrajinu?

06.03.2022

Na pochopenie prečo ku konfliktu došlo musíme pochopiť Rusko a to, ako bolo v priebehu histórie redukované zo Slovanskej ríše, ktorá dominovala celému regiónu, cez Sovietsky zväz, ktorý bol v deväťdesiatych rokoch porazený až k dnešnému stavu. Predovšetkým je ale nevyhnutné pochopiť, ako si túto históriu vysvetľuje Vladimír Putin. (pre prehratie videa, kliknite na [...]

Polícia / Pomáhať a chrániť / Policajné auto /

Polícia vyšetruje prípad sexuálneho zneužitia dvoch dievčat pri Košiciach

28.03.2024 16:01

Mali byť v aute sexuálne zneužité dve 11-ročné dievčatá.

APTOPIX Russia Belarus

Prečo Lukašenko vyvracia Putinovu ukrajinskú verziu teroru? Útočníci z Crocusu chceli utiecť do Bieloruska, tvrdí

28.03.2024 16:00

Diktátor Alexandr Lukašenko svojím vyhlásením, že teroristi od podmoskovskej haly Crocus pôvodne unikali smerom do Bieloruska, podkopal naratív Kremľa o ukrajinskej stope.

SR Bratislava politika vláda 19. schôdza BAX

Poslanci z SNS predložili zmeny v zákone o neziskových organizáciách

28.03.2024 15:53

Novela hovorí aj o právomoci Ministerstva vnútra SR rozpustiť občianske združenie.

trieda, vyučovanie, učiteľ, stredná škola, užitočná,

Čaputová: Učitelia napĺňajú svoje poslanie napriek ich podmienkam

28.03.2024 15:11

Prezidentka sa pedagógom prihovorila pri príležitosti Dňa učiteľov.

J&J

Odpovede na otázky, ktoré ste si nikdy nekládli. Väčšinou na témy z histórie, geografie, ekonomicky a vedy všeobecne. Svet je unikátne miesto plné unikátnych informácii. A ďalšie veci, ktoré nás zaujímajú.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 158
Celková čítanosť: 638045x
Priemerná čítanosť článkov: 4038x

Autor blogu