Založ si blog

Začiatok vojny o Falklandy a ďalších 6 výročí 1. až 7. apríla/ Unikátna história 14

Vitajte pri 14. epizóde Unikátnej histórie, aj dnes Vám prinášame prehľad známych i menej známych historických udalosti:

Ak ste zmeškali naše predchádzajúce diely, nájdete ich tu:

 

A pre tých čo radšej čítajú, tu aj dnes prinášame aj textovú verziu:

 

 

  1. apríla 2001 Holandsko ako prvá krajina na svete legalizovala manželstvá rovnakého pohlavia. A hneď v tento deň vtedajší amsterdamský primátor Job Cohen zosobášil 4 homosexuálne páry.
  2. Apríla 1982 Argentína obsadila britské súostrovie Falklandy, čím sa začala britsko-argentínska vojna o tieto ostrovy. Spojené kráľovstvo, na čele s premiérkou Margaret Thatcherovou, následne odpovedalo vojensky aj diplomaticky. Európske krajiny uvalili na Argentínu ekonomické sankcie. Inváziu na Falklandy odsúdila aj Bezpečnostná rada OSN. Bojové operácie sa skončili kapituláciou argentínskych síl dňa 14. júna 1982.
  3. apríla 2010 začala firma Apple predávať svoj prvý tablet iPad. V prví deň predaja sa predalo viac ako 300 000 kusov pričom šlo o verziu s Wifi, bez mobilného pripojenia. Tá sa na pultoch objavila až 7. apríla. Aj keď IPad nie je prvým prenosným počítačom v tvare dosky s dotykovou obrazovkou, bola to práve spoločnosť Apple ktorej sa podarilo presadiť s týmto konceptom.
  4. apríla 1975 založili Bill Gates a Paul Allen spoločnosť Microsoft. Táto firma patrí k najbohatším a najväčším na svete. Microsoft vyvíja, vyrába, licencuje a podporuje širokú škálu produktov pre rozličné zariadenia. Medzi jej najobľúbenejšie a najznámejšie produkty patria operačné systémy Windows a rodina produktov Microsoft Office.

  1. apríla 1937 bolo otvorené Letisko Praha-Ruzyně. Bolo vybudované ako náhrada za pôvodné hlavné Pražské letisko Kbely. Ide o najväčšie letisko v Česku a jedno z najväčších v strednej a východnej Európe. V roku 2018 odbavilo rekordných 16,8 miliónov cestujúcich a 82 tisícoch ton nákladu, čím sa zaradilo medzi 40 najvyťaženejších letísk Európy.

  1. apríla 1896 boli v Aténach zahájené prvé novodobé olympijské hry. Olympijské hry sú vrcholné medzinárodné športové podujatie konajúce sa každé štyri roky v podobe zimných olympijských hier a letných olympijských hier. Nadväzujú na tradíciu starogréckych olympijských hier, ktoré sa konali v Olympii na Peloponézskom polostrove.
  2. apríla 1348 bola v Prahe založená Karlova univerzita. Je to najstaršia univerzita v strednej Európe. Univerzita bola založená ako úplná, t. j. vtedy so všetkými štyrmi fakultami – prípravnou fakultou slobodných umení (dnešnou filozofickou) a pokračovacími fakultami: právnickou, lekárskou a teologickou. V súčasnosti sa skladá zo 17 fakúlt, väčšina ktorých sídli v Prahe.

Timošenko poráža Mannerheima – Druhá svetová vojna mesiac po mesiaci EP07 Február 1940

02.04.2022

S mesačným oneskorením, kvôli aktuálnej vojne na Ukrajine, Vám prinášame pokračovanie našej série o druhej svetovej vojne. Druhá svetová vojna mesiac po mesiaci pokračuje udalosťami z februára 1940 v dnešnom videu. (pre prehratie videa, kliknite na obárzok)

Prečo Putin prehra(l) vojnu

21.03.2022

Invázia, útok, ktorý sa podľa Ruska nemal nikdy uskutočniť, sa predsa odohrala. Putinova armáda je oveľa silnejšia ako ukrajinská, aspoň čo sa týka jej veľkosti. A Putin ak naozaj bude chcieť, pravdepodobne bude schopný obsadiť metropoly Ukrajiny a zosadiť ukrajinskú vládu. Ale v tomto bode, po invázii môžeme povedať, že Ukrajinci definitívne skončili s Putinom. [...]

Prečo Putin napadol Ukrajinu?

06.03.2022

Na pochopenie prečo ku konfliktu došlo musíme pochopiť Rusko a to, ako bolo v priebehu histórie redukované zo Slovanskej ríše, ktorá dominovala celému regiónu, cez Sovietsky zväz, ktorý bol v deväťdesiatych rokoch porazený až k dnešnému stavu. Predovšetkým je ale nevyhnutné pochopiť, ako si túto históriu vysvetľuje Vladimír Putin. (pre prehratie videa, kliknite na [...]

SIS / Slovenská informačná služba /

Slovensko dostáva už len filtrované informácie od tajných služieb, tvrdí Galko. Gašpar to označil za hoax

25.04.2024 16:16

Poslanec Tibor Gašpar dodal, že výmeny informácií na úrovni spravodajských služieb nie sú verejné veci.

harvey Weinstein

Súd zrušil odsúdenie Weinsteina za sexuálne delikty, začne sa nový proces

25.04.2024 16:02, aktualizované: 16:09

Na slobodu sa 72-ročný Weinstein podľa CNN nedostane.

bielorusko, cvičenia

Minsk bol napadnutý, odrazili sme útok z Litvy, tvrdí Bielorusko. Absolútny nezmysel, hlási Vilnius

25.04.2024 15:58

Takéto vyhlásenia je možné pokladať za neustálu nepriateľskú provokáciu a informačný útok proti nám, ktoré nemajú nič spoločné s realitou, tvrdí Litva.

Drucker, Kažimír, Bodis

Rezort školstva sa spája s inovatívnym projektom FinQ. Cieľom spolupráce je zlepšiť finančnú gramotnosť žiakov

25.04.2024 15:51

Ide o súčasť širšieho úsilia podporiť inovácie vo vzdelávaní na základných i stredných školách.

J&J

Odpovede na otázky, ktoré ste si nikdy nekládli. Väčšinou na témy z histórie, geografie, ekonomicky a vedy všeobecne. Svet je unikátne miesto plné unikátnych informácii. A ďalšie veci, ktoré nás zaujímajú.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 158
Celková čítanosť: 640663x
Priemerná čítanosť článkov: 4055x

Autor blogu