Založ si blog

Prvá vakcinácia a ďalších 6 výročí 13. až 19. mája / Unikátna história 20

Vitajte pri 20. epizóde Unikátnej histórie, aj dnes Vám prinášame prehľad známych i menej známych historických udalosti nasledujúcich 7 dní:

Ak ste zmeškali naše predchádzajúce diely, nájdete ich tu:

A pre tých čo radšej čítajú, tu aj dnes prinášame aj textovú verziu:

13. mája 1981 došlo k neúspešnému atentátu na pápeža Jána Pavla II. Atentátnikom bol turek Mehmet Ali Ağca pričom celú operáciu riadil Zilo Vassilev, bulharský vojenský atašé v Ríme. Ağca bol zadržaní priamo pri čine a bol odsúdený na doživotie, avšak po odpykaní si 20 rokov bol prepustený a deportovaný do Turecka, kde je vo väzený za iné trestné činy.

14. mája 1796 vykonal Edward Jenner prvé očkovanie proti kiahňam. Janner naočkoval osemročnému chlapcovi Jamesovi Phippsovi hnis z vriedku spôsobeného kravskými kiahňami. Chlapec ochorel na kravské kiahne, ale o šesť týždňov sa uzdravil. Jenner ho potom infikoval dávkou pravých kiahní. Podľa Jennerovho predpokladu ochorenie neprepuklo. Tento pokus je považovaný za prvú skutočnú vakcináciu.

15. mája 1996 sa uskutočnila premiéra českého oskarového filmu Kolja. Film je dodnes najnavštevovanejším českým filmom a okrem Oskara získal aj Zlatý glóbus a 6 Českých levov. Bol uvedený v 40 krajinách sveta.

16. mája 1929 sa v kalifornskom Hollywoode po prvý krát udeľovali Ceny Akadémie za vynikajúce výkony v domácom a zahraničnom filme – Oscary. Spočiatku sa ceny rozdávali v 12 kategóriách, v súčasnosti je oceňovaných kategórií 24. Aj keď v priebehu rokov niektoré pribudli a niektoré zasa zanikli. Od tohto prvého udeľovania sa rozdalo celkovo 3140 sošiek Oskarov.

17. mája 2009 bol vydaný Minecraft. Túto najpopulárnejšiu sandboxovú hru vytvoril švédsky programátor Markusom Perssonom (známym ako „Notch“). Celosvetovo sa jej na všetkých platformách predalo cez 180 miliónov kusov.

18. mája 1804 bol Napoleon Bonaparte francúzskym Senátom prehlásený za francúzskeho cisára. Napoleonov význam začal stúpať v neskorých štádiách Francúzskej revolúcie. Ako cisár Napoleon I. stál na čele Francúzska až do roku 1815. Jeho reforma občianskeho práva, Code civil, značne ovplyvnila kontinentálne právne systémy. Najznámejšia je však úloha, ktorú zohral vo vojnách vedených proti európskym mocnostiam. Ovládol väčšinu kontinentálnej Európy, šíriac ideály Francúzskej revolúcie, ale zároveň konsolidoval imperiálnu monarchiu. Vďaka úspechom v týchto vojnách je považovaný za jedného z najväčších vojenských veliteľov všetkých čias.

Vedeli ste, že Napoleon objavil staroveký Suezsky kanál? A neskôr plánoval vybudovať nový? Ale kvôli zlým meraniam od plánu ustúpil. Viac o bohatej histórii tohto prieplavu v našom videu:

19. mája 1974 vynašiel maďarský sochár a architekt Ernő Rubik Rubikovu kocku. Kocku zostavenú z farebných štvorcov možno otáčať okolo troch osí, čím je možné dosiahnuť až štyridsaťtri miliárd farebných kombinácií. Hlavolam sa stal populárny po celom svete.

 

Timošenko poráža Mannerheima – Druhá svetová vojna mesiac po mesiaci EP07 Február 1940

02.04.2022

S mesačným oneskorením, kvôli aktuálnej vojne na Ukrajine, Vám prinášame pokračovanie našej série o druhej svetovej vojne. Druhá svetová vojna mesiac po mesiaci pokračuje udalosťami z februára 1940 v dnešnom videu. (pre prehratie videa, kliknite na obárzok)

Prečo Putin prehra(l) vojnu

21.03.2022

Invázia, útok, ktorý sa podľa Ruska nemal nikdy uskutočniť, sa predsa odohrala. Putinova armáda je oveľa silnejšia ako ukrajinská, aspoň čo sa týka jej veľkosti. A Putin ak naozaj bude chcieť, pravdepodobne bude schopný obsadiť metropoly Ukrajiny a zosadiť ukrajinskú vládu. Ale v tomto bode, po invázii môžeme povedať, že Ukrajinci definitívne skončili s Putinom. [...]

Prečo Putin napadol Ukrajinu?

06.03.2022

Na pochopenie prečo ku konfliktu došlo musíme pochopiť Rusko a to, ako bolo v priebehu histórie redukované zo Slovanskej ríše, ktorá dominovala celému regiónu, cez Sovietsky zväz, ktorý bol v deväťdesiatych rokoch porazený až k dnešnému stavu. Predovšetkým je ale nevyhnutné pochopiť, ako si túto históriu vysvetľuje Vladimír Putin. (pre prehratie videa, kliknite na [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

J&J

Odpovede na otázky, ktoré ste si nikdy nekládli. Väčšinou na témy z histórie, geografie, ekonomicky a vedy všeobecne. Svet je unikátne miesto plné unikátnych informácii. A ďalšie veci, ktoré nás zaujímajú.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 158
Celková čítanosť: 638089x
Priemerná čítanosť článkov: 4039x

Autor blogu