Založ si blog

Unikátna história #21 – 7 výročí 20. až 26. mája

Vitajte pri 21. epizóde Unikátnej histórie, aj dnes Vám prinášame prehľad známych i menej známych historických udalosti z najbližších 7 dní:

Ak ste zmeškali naše predchádzajúce diely, nájdete ich tu:

 

A pre tých čo radšej čítajú, tu aj dnes prinášame aj textovú verziu:

20. mája 1873 získal Levi Strauss patent na Džínsy. Tieto nohavice ušité zo silnej bavlnenej látky menom denim alebo rifľovina boli pôvodne pracovné. V priebehu druhej polovice 20. storočia sa tento typ nohavíc stal populárny postupne u všetkých generácii po celom svete.

21. mája 1904 bola v Paríži založená FIFA, teda Medzinárodná futbalová federácia. Ide o hlavnú riadiacu organizáciu svetového futbalu, futsalu a plážového futbalu. Momentálne združuje 211 národných futbalových zväzov sveta a má sídlo v Zürichu.

IIHF má zasa na starosti Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji. Tento rok uplynulo 100 rokov od turnaja ktorý IIHF považuje za prvé MS. Pripomeňme si pár zaujímavostí z bohatej histórie MS v ľadovom hokeji.

22. mája 1762 bola v Ríme dokončená Fontána di Trevi. Jej najstaršia časť je pozostatkov akvaduktu z 1. storočia pred Kristom. Fontánu postavili Niccoló Salvi podľa návrhov Berniniho. Fontána dotvára priečelie paláca Poli, ktorý akoby vyrastal zo skál.

23. mája 1995 bola vydaná prvá verzia programovacieho jazyka Java. Ide o objektovo orientovaný programovací jazyk. Zdrojové programy sa nekompilujú do strojového kódu, ale do medzistupňa, tzv. „byte-code“, ktorý nie je závislý od konkrétnej platformy a preto ide o jeden z najpoužívanejších programovacích jazykov. Vďaka svojej prenositeľnosti sa používa na programy ktoré majú pracovať na rôznych systémoch od čipových kariet cez mobilné telefóny a počítače atď.

Pokrok v IT technológiách môže mať aj negatívne dôsledky.

24. mája 1956 a konal prvý ročník pesničkovej súťaže Veľká cena Eurovízie. Súťaž organizuje každoročne Európska vysielacia únia. V súťaži môžu zaznieť iba piesne, ktoré neboli komerčne vydané a verejne publikované pred 1. septembrom predchádzajúceho roka. Pieseň môže mať maximálne 3 minúty a v súčasnosti neplatí žiadne pravidlo o jazyku piesne.

25. mája 1898 vznikol v Prešove najstarší futbalový klub na Slovensku Tatran Prešov, vtedy pod názvom ETVE Prešov (Eperjesi Torna es Vivo Egyesület). Momentálne pôsobí v 3. lige v skupine východ. Medzi jeho najväčšie úspechy patrí víťazstvo v 1. slovenskej národnej futbalovej lige v rokoch 1979/80, 1989/90, 2. miesto v 1. československej futbalovej lige 1964/65, 1972/73 a víťazstvo v Slovenskom pohári v roku 1992.

26. mája 1986 prijalo Európske spoločenstvo európsku vlajku. Vlajka pozostáva z kruhu 12 hviezd na modrom poli. Autorom vlajky je Arsene Heitz. Vlajka má reprezentovať všetky národy Európy, preto je počet hviezd nemenný. Vlajka je symbolom nie len Európskej únie ale aj Rady Európy.

Timošenko poráža Mannerheima – Druhá svetová vojna mesiac po mesiaci EP07 Február 1940

02.04.2022

S mesačným oneskorením, kvôli aktuálnej vojne na Ukrajine, Vám prinášame pokračovanie našej série o druhej svetovej vojne. Druhá svetová vojna mesiac po mesiaci pokračuje udalosťami z februára 1940 v dnešnom videu. (pre prehratie videa, kliknite na obárzok)

Prečo Putin prehra(l) vojnu

21.03.2022

Invázia, útok, ktorý sa podľa Ruska nemal nikdy uskutočniť, sa predsa odohrala. Putinova armáda je oveľa silnejšia ako ukrajinská, aspoň čo sa týka jej veľkosti. A Putin ak naozaj bude chcieť, pravdepodobne bude schopný obsadiť metropoly Ukrajiny a zosadiť ukrajinskú vládu. Ale v tomto bode, po invázii môžeme povedať, že Ukrajinci definitívne skončili s Putinom. [...]

Prečo Putin napadol Ukrajinu?

06.03.2022

Na pochopenie prečo ku konfliktu došlo musíme pochopiť Rusko a to, ako bolo v priebehu histórie redukované zo Slovanskej ríše, ktorá dominovala celému regiónu, cez Sovietsky zväz, ktorý bol v deväťdesiatych rokoch porazený až k dnešnému stavu. Predovšetkým je ale nevyhnutné pochopiť, ako si túto históriu vysvetľuje Vladimír Putin. (pre prehratie videa, kliknite na [...]

munícia, 155

Slovensko sa zbierkou pripojilo k iniciatíve českej vlády na nákup munície pre Ukrajinu

16.04.2024 18:40

Do zbierky sa zapojilo už viac ako dvadsať krajín. Ako pripomenulo občianske združenie Mier Ukrajine, slovenská vláda sa pridať odmietla.

Rusko oteplenie záplavy Orenburg Tomsk rieka

Ruské úrady nariadili evakuáciu záplavami ohrozených lokalít na západe Sibíri

16.04.2024 18:20

Obyvatelia záplavami postihnutých regiónov sa sťažujú na nedostatok pomoci zo strany miestnych i federálnych úradov.

Gruzínsko, protest, ruský zákon

Gruzínsko schválilo návrh sporného zákona o zahraničných agentoch

16.04.2024 18:05

Krajina je zo zákona pobúrená a Západ sa ho obáva, pretože podkopáva šancu Gruzínska na pripojenie sa k EÚ.

Roman Michelko

Výbor pre kultúru odobril návrh na zmenu rozhodovacej právomoci vo Fonde na podporu umenia

16.04.2024 17:58

Finálne rozhodovanie o udelení dotácií FPU má prejsť z odborných hodnotiacich komisií na rozšírenú radu fondu, v ktorej budú mať prevahu nominanti ministerstva kultúry.

J&J

Odpovede na otázky, ktoré ste si nikdy nekládli. Väčšinou na témy z histórie, geografie, ekonomicky a vedy všeobecne. Svet je unikátne miesto plné unikátnych informácii. A ďalšie veci, ktoré nás zaujímajú.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 158
Celková čítanosť: 639597x
Priemerná čítanosť článkov: 4048x

Autor blogu